Ευρώ, futures και τράπεζες ”βυθίζουν” την Ευρώπη

Βαθύτερα στο ”κόκκινο” οδηγούνται οι ευρωαγορές, καθώς στις ανησυχίες από την ισχυροποίηση του ευρώ (1,17 δολ.) και τα χειρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της Credit Agricole, προστέθηκε η έντονα αρνητική εικόνα των futures για το άνοιγμα της Wall.

Βαθύτερα στο ”κόκκινο” οδηγούνται οι δείκτες στις ευρωαγορές, καθώς στις ανησυχίες από την ισχυροποίηση του ευρώ στα επίπεδα των 1,17 δολ. και τα χειρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της Credit Agricole, προστέθηκε και η έντονα αρνητική εικόνα των futures για το άνοιγμα της Wall.

Αναλυτικότερα, το ”φλερτ” του ευρωπαϊκού νομίσματος με τα 1,17 δολάρια σήμερα εντείνει τις ανησυχίες για τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών εταιριών στις ΗΠΑ. Η νέα ενδυνάμωση του ευρώ οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ J. Snow το σαββατοκύριακο, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως σημάδι ανοχής της Ουάσιγκτον έναντι ενός εξασθενημένου δολαρίου και επαναβεβαίωσης της εγκατάλειψης του ”σκληρού δολαρίου”.

Εξάλλου, τα futures προοιωνίζουν έντονες πιέσεις στην αρχή της συνεδρίασης της Wall, με την πτώση του δολαρίου σε χαμηλά- ρεκόρ να αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών κατά τη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το μοναδικό μακροοικονομικό στοιχείο που αναμένεται από την άλλη πλευρά του ατλαντικού είναι ο βασικός οικονομικός δείκτης Leading Indicators Απριλίου με τους αναλυτές προβλέπουν το δείκτη στο +0,1%.

Πιέσεις δέχεται το σύνολο σχεδόν του τραπεζικού κλάδου, μετά την ανακοίνωση των χειρότερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων της γαλλικής Credit Agricole. Η τράπεζα σημείωσε υποχώρηση των κερδών της στο α’ τρίμηνο του 2002 κατά 5,6%, στα 246 εκ. ευρώ, έναντι των προβλέψεων για αύξηση των κερδών στα 319 εκ. ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κέρδη σημειώνει η μετοχή της φαρμακευτικής Powerdect, μετά την ανακοίνωση ότι συμφώνησε στην πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής Chiron Corporation στις 5,5 στερλίνες ανά μετοχή, αρκετά πάνω από την τιμή που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο.

Ανοδικά στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η μετοχή της εταιρίας κατασκευής τηλεφωνικών κέντρων Netcall, η οποία συμφώνησε με την BT για τη διανομή του προϊόντος της δεύτερης QueueBuster.

Στις 3.990 μονάδες διαμορφώνεται ο FTSE στο Λονδίνο, υποχωρώντας κατά 1,45%. Στο -2,50% και στις 2.919 μονάδες κινείται ο CAC 40 στο Παρίσι.

Υποχώρηση 2,60%, στις 2.911 μονάδες, σημειώνει ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v