Οι ανησυχίες της Wall χάλασαν το πάρτυ της Ευρώπης

Το πτωτικό κλίμα που επικράτησε στην αμερικανική αγορά ύστερα από την ανακοίνωση των macro, δημιούργησε νευρικότητα στις ευρωαγορές με αποτέλεσμα να κλείσουν με μικτά πρόσημα, ενώ και οι προειδοποιήσεις της Dell οδήγησαν σε απώλειες τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.

Δεν κατάφεραν να διατηρηθούν σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση το Λονδίνο, καθώς επηρεάσθηκαν από την ανεπιθύμητη πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο στις ΗΠΑ και την αρνητική αντίδραση της Wall.

Η κατά 0,3% υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ανησυχεί τους επενδυτές, καθώς οι βραδείς ρυθμοί αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης, αναγκάζoουν τις εταιρίες να διατηρήσουν σε χαμηλό επίπεδο τις τιμές τους.

Αποτέλεσμα ήταν να ασκηθούν πιέσεις σε μετοχές εταιριών που εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ, όπως στη μετοχή της DaimlerChrysler, που τα μισά της έσοδα σχεδόν, προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στις αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Renault.

Επιπλέον, στο 2,1% διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Ευρωζώνης για το μήνα Απρίλιο σε σχέση με πέρσι.

Η υποχώρηση των τιμών καταναλωτή, αυξάνει τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία εκτιμούν οι αναλυτές.

Άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της ολλανδικής εταιρίας λιανικής πώλησης Ahold, καθώς ανακοίνωσε μικρότερη από την αναμενόμενη υποχώρηση των πωλήσεών της.

Κερδισμένος ήταν ο τομέας των ΜΜΕ, με την Vivendi Universal, την Havas και τη Reuters να σημειώνουν άνοδο.

Στο Λονδίνο, την άνοδο οδήγησε η τηλεπικοινωνιακή Cable & Wireless, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της.

Με άνοδο της τάξεως του 0,94% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.049 μονάδες. Οριακά χαμηλότερα κατά 0,04% έκλεισε ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.994,87 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στο δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, που υποχωρεί κατά 0,61%, στις 2.971,13 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v