ΗΠΑ: Πτώση για CPI, νέες κατοικίες τον Απρίλιο

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 18 μηνών κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο κατά 0,3%, ενώ και οι νέες κατοικίες υποχώρησαν κατά 6,8% στα 1,63 εκατ. για το ίδια διάστημα. Αντίθετα, εντυπωσιακή άνοδο στο 93,2 σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Μίσιγκαν.

ΗΠΑ: Πτώση για CPI, νέες κατοικίες τον Απρίλιο
Στα αρνητικά macro αναφορικά με την υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,3% και την πτώση 6,8% στις νέες κατοικίες τον Απρίλιο, αντιτίθεται η υψηλή άνοδος στο 93,2 του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Μίσιγκαν για το Μάιο.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η καταναλωτική ζήτηση που αυξάνεται με τους βραδύτερους ρυθμούς στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αναγκάζει τις εταιρίες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, να διατηρήσουν σε χαμηλό επίπεδο τις τιμές.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 0,1%, ενώ η υποχώρηση του Απριλίου ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2001.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Fed είχε προειδοποιήσει για την ”ανεπιθύμητη πτώση του πληθωρισμού”, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι μεγαλύτερος πλέον από αυτόν της ανόδου του πληθωρισμού.

Ωστόσο, ευχάριστη ήταν η έκληξη της ανόδου για το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Μίσιγκαν, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 93,2 το Μάιο από το 86 του προηγούμενου μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση στο 87.

Αναλυτές σχολιάζουν πως η άνοδος αυτή οφείλεται στην επιτυχή λήξη του πολέμου στο Ιράκ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι έχει ήδη εξαλειφθεί ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, η έναρξη νέων κατοικιών υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, με ρυθμό της τάξης του 6,8%, κυρίως εξαιτίας της απώλειας των θέσεων εργασίας και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επιβράδυναν την κατασκευή.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση 2,2% στα 1,74 εκατ. σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v