Morgan Stanley: Τα ελλείμματα ”απειλούν” την ΟΝΕ

”Κίνδυνο για τα θεμέλια της ΟΝΕ” διαβλέπει η Morgan Stanley σε ανάλυσή της (19/5), εάν οι χώρες-μέλη δεν προσπαθήσουν να περιορίσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους στα αποδεκτά από το Σύμφωνο Σταθερότητας επίπεδα και προτιμήσουν την επιβολή κυρώσεων.

Morgan Stanley: Τα ελλείμματα ”απειλούν” την ΟΝΕ
Κίνδυνο για τα θεμέλια της ΟΝΕ διαβλέπει η Morgan Stanley, εάν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε δεν προσπαθήσουν να περιορίσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους στα αποδεκτά από το Σύμφωνο Σταθερότητας επίπεδα και προτιμήσουν την επιβολή κυρώσεων.

Αναλυτικότερα, η Morgan Stanley σε ανάλυσή της με τίτλο ”Is the Stability Pact Dead?” και ημερομηνία 19/5, επισημαίνει ότι για το 2003 οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΟΝΕ, Γαλλία και Γερμανία, θα παρουσιάσουν έλλειμμα πάνω από το 3%, χωρίς αυτό να σημάνει την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με το άρθρο 104c της συνθήκης του Μάαστριχτ, συνεχίζει ο επενδυτικός οίκος, τα ελλείμματα που υπερβαίνουν το όριο που θέτει το Σύμφωνο πρέπει ”να διορθωθούν όχι αργότερα από το έτος που ακολουθεί τη διαπίστωσή τους”.

Ως εκ τούτου, και οι δύο χώρες οφείλουν να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα ελλείμματά τους μέσα στο 2004.

Βέβαια, επισημαίνεται στην ανάλυση της Morgan Stanley, μια κυβέρνηση η οποία δέχεται πιέσεις ενδέχεται να αποδεχτεί την προοπτική της επιβολής κυρώσεων παρά να ”σφίξει” την οικονομική της πολιτική.

Ωστόσο, αναφέρει η ανάλυση της Morgan, ένα υψηλότερο από το αποδεκτό ποσοστό ελλείμματος του προϋπολογισμού σε μία χώρα, μπορεί να οδηγήσει και άλλες χώρες στο να προτιμήσουν να δεχτούν τις κυρώσεις παρά να περιορίσουν το έλλειμμά τους, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τα θεμέλια της ΟΝΕ.

Επιπροσθέτως, η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα μπορέσουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους μέχρι το 2006, καθώς θα χρειαστούν οχτώ χρόνια ακόμα για να το πετύχουν, υποστηρίζει η Morgan Stanley.

Ωστόσο, το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν ευθύνεται γι’ αυτό, καθώς οι ”σφιχτές” προθεσμίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα των ”υπερβολικών” επιμέρους Προγραμμάτων Σταθερότητας και όχι από το γενικότερο πλαίσιο του ίδιου του Συμφώνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v