Επιφυλακτικά αισιόδοξος ο Σερ Άλαν (update)

Δεν είναι παράλογες οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ σχολίασε ο Σερ Άλαν Γκρίνσπαν, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια βρίσκονται στην κατάλληλη θέση, ώστε να ενισχύσουν τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες.

Επιφυλακτικά αισιόδοξος ο Σερ Άλαν (update)
Μη παράλογες σχολίασε τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ ο Σερ Άλαν Γκρίνσπαν, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τα επιτόκια είναι αρκετά χαμηλά ώστε να ενισχύσουν τις δαπάνες.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Κογκρέσου, ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, σχολίασε ότι αν και το timing της ανάκαμψης και η διάρκεια αυτού παραμένει αβέβαιη, δεν είναι παράλογη η εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα επιταχυνθεί.

Παράλληλα, αν και τόνισε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, χαρακτήρισε τα πρόσφατα στοιχεία για την ανεργία και την παραγωγικότητα ”απογοητευτικά”, προσθέτοντας ότι η ικανότητα των business managers να μειώσουν το κόστος (ιδιαίτερα το εργατικό) μέσω επενδύσεων ή αναδιαρθρώσεων, αποτελεί σαφέστατα ένα σημαντικό λόγο για την αδύναμη αγορά εργασίας.

Όσον αφορά την υποχώρηση του πληθωρισμού ο Α. Γκρίνσπαν δήλωσε ότι παραμένει ανήσυχος, επισημαίνοντας ότι η Fed είναι διατεθειμένη, εάν χρειαστεί, να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, ενώ έχει πολλές επιλογές για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό, ακόμα και εάν τα επιτόκια είναι μηδενικά.

Τέλος, ο πρόεδρος της Fed, αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη υποχώρηση του δολαρίου, δηλώνοντας ότι ”είναι κάτι το οποίο μπορεί να σχολιάσει μόνο ο υπουργός οικονομικών”.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η δήλωση του ”γκουρού” άσκησε νέες πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v