Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιόδοξη η Citigroup για τις ευρωαγορές

Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στο β’ εξάμηνο του έτους διαβλέπει η Citigroup στο μηνιαίο report ”The View”, ενώ εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές θα εμφανίσουν θετικές αποδόσεις και μάλιστα ανώτερες των αμερικανικών.

Αισιόδοξη η Citigroup για τις ευρωαγορές
Αν και διαβλέπει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2003, η Citigroup επισημαίνει ότι ”υπάρχουν σημαντικοί εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι είναι δύσκολο να υπολογιστούν”.

Το report με τίτλο ”Νέες και παλιές προκλήσεις”, επισημαίνει την άνοδο του προστατευτισμού σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο, ενώ εκτιμά ότι αν και ο πόλεμος στο Ιράκ έχει τελειώσει, η πολιτική των ΗΠΑ αναφορικά με τη Συρία, το Ιράν και την Παλαιστίνη θα οδηγήσει σε ”ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές”.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των μετοχών στη Wall, η Citigroup διατηρεί βραχυπρόθεσμα ουδέτερη στάση (neutral), επισημαίνοντας ότι αν και το ράλι των τελευταίων εβδομάδων είναι ευπρόσδεκτο, οι επενδυτές θα χρειαστούν ”περισσότερα στοιχεία τα οποία θα συνηγορούν στην μεταπολεμική ανάκαμψη”, πριν επενδύσουν μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους σε μετοχές.

Μακροπρόθεσμα, ο οίκος εμφανίζεται αισιόδοξος, προβλέποντας ότι η πορεία της Wall θα είναι έντονα ανοδική (bullish). Η Citigroup προβλέπει ότι τα κέρδη των αμερικανικών εταιριών θα αυξηθούν κατά 9% μέσα στο 2003, ενώ ελκυστικότερες καθιστά τις μετοχές και η αύξηση των διανεμηθέντων μερισμάτων τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία θα, όπως αναφέρεται θα συνεχιστεί.

Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών χρηματισηριακών αγορών εκτιμάται ότι θα υπερκεράσουν εκείνες των αμερικανικών, μόλις η ανάκαμψη αρχίσει και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιστρέψει, ενώ, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, η Citigroup διαβλέπει έντονα ανοδική πορεία των μετοχικών τίτλων της Γηραιάς Ηπείρου (bullish).

Αναλυτικότερα, το report της Citigroup χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές ”φθηνότερες” σε σχέση με αυτές άλλων περιοχών του κόσμου. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται, πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες ”αναρρώνουν” από τις μαζικές προς τα κάτω αναθεωρήσεις της αξίας στοιχείων του ενεργητικού τους, οι οποίες επέδρασαν αρνητικά στα αποτελέσματα τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Το γεγονός αυτό θα τους επιτρέψει να παρουσιάσουν, από τούδε και στο εξής, ακόμα και διψήφια αύξηση των κερδών, προσελκύοντας τους επενδυτές, υποστηρίζει το report της Citigroup.

Για την ιαπωνική αγορά, η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη της Citigroup είναι απαισιόδοξη, ενώ μακροπρόθεσμα κάνει λόγο για ”ουδέτερη στάση”.

Για το ευρώ, η έκθεση της Citigroup αναφέρει ότι το κοινό νόμισμα είναι ”υπερτιμημένο”, ενώ επισημαίνει τους κινδύνους που συνεπάγεται το ισχυρό ευρώ για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, λόγω της αρνητικής επίδρασης στις πωλήσεις των εξαγωγικών ευρωπαϊκών εταιριών.

Μακροπρόθεσμα, ο οίκος προβλέπει ανάκαμψη του δολαρίου έναντι τόσο του γεν, όσο και του ευρωπαϊκού νομίσματος. Επίσης, η Citigroup θεωρεί ”πιθανή την υιοθέτηση μιας επιθετικότερης νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, ως μέτρο ενίσχυσης της ανάπτυξης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v