Υποτονικό το κλίμα μέχρι το τέλος στις ευρωαγορές

Μικτή ήταν η σημερινή εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς η νέα άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου αντιστάθμισε εν μέρει τα θετικά νέα από την απροσδόκητη άνοδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να πιεστούν εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Η νέα ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου εξανέμισε αρχικώς τα κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς υποχώρησαν μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, αλλά το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατάφερε να επανέλθει σε θετικό έδαφος.

Τόσο τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, όσο και της Βρετανίας παρέμειναν σήμερα κλειστά, λόγω αργίας.

Η απροσδόκητη άνοδος της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, που αρχικά έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά η ενδυνάμωση του ευρώ άσκησε προσωρινά νέες πιέσεις στα χρηματιστήρια του Παρισιού και της Φρανκφούρτης.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι το ισχυρό ευρώ πλήττει πολλούς κλάδους, από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, έως τις τράπεζες και τις ασφάλειες. Το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 20% έναντι του ευρώ κατά το τελευταίο έτος.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών, με τις Munich Re και την AXA να υποχωρούν. Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας Bayer και της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας Nokia, που σημαντικό μέρος των εσόδων του προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ολλανδικής εταιρίας τροφίμων Ahold, καθώς ανακοίνωσε νέες λογιστικές ατασθαλίες σε θυγατρική της στις ΗΠΑ, ύψους 29 εκατ. δολαρίων.

Αντίθετα, κέρδη κατέγραψαν μετοχές των τηλεπικοινωνιακών εταιριών, αρχής γενομένης από την Telecom Italia, καθώς οι μέτοχοί της ενέκριναν την συγχώνευσή της με την Olivetti. Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν Deutsche Telekom και France Telecom.

Με απώλειες της τάξεως του 0,40% έκλεισε ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.885,52 μονάδες. Αντίθετα, κέρδη κατέγραψε ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,19%, διαμορφούμενος στις 2828,28 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v