Citigroup: ”Νομισματική απειλή” για την ευρωζώνη

Ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ στο β’ εξάμηνο προβλέπει η Citigroup σε ανάλυσή της. Σε ό,τι αφορά την οικονομία σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία, ο επενδυτικός οίκος τις χαρακτηρίζει ως ”λιμνάζουσες”, χωρίς σημάδια ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον. ”Άμεση απειλή” αποτελεί για την Ευρωζώνη η ανατίμηση του ευρώ, σύμφωνα με τη Citigroup.

Citigroup: ”Νομισματική απειλή” για την ευρωζώνη
Ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ στο δεύτερο εξάμηνο προβλέπει η Citigroup σε ανάλυσή της. Σε ό,τι αφορά την οικονομία σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία, ο επενδυτικός οίκος τις χαρακτηρίζει ως ”λιμνάζουσες”, ενώ επισημαίνει ότι ”δεν διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον”. Εξάλλου, χαρακτηρίζει ως ”άμεση απειλή για την οικονομία της ευρωζώνης” την ανοδική πορεία του ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει σε ανάλυσή του με τίτλο ”Global Economic Outlook and Strategy” (21/5) ότι η αύξηση της εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ προετοιμάζει το έδαφος για μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους.

Θετικά συνεισφέρει στην αναπτυξιακή προοπτική της αμερικανικής οικονομίας η αυξημένη κερδοφορία των αμερικανικών εταιριών, οι οποίες βλέπουν την υποχώρηση του δολαρίου να ενισχύει τις εξαγωγές τους.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης, η Citigroup επισημαίνει στην ανάλυσή της ότι παρά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και την υποχώρηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας μετά τη λήξη του πολέμου, παράγοντες όπως η ισχυροποίηση του ευρώ και η χαμηλή επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν ”αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον”.

Για την Ιαπωνία, η Citigroup επισημαίνει την υποχώρηση των εξαγωγών και τη μη αποδοτική μέχρι στιγμής πολιτική της Bank of Japan ως προς την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.

Αναφορικά με την πορεία των χρηματιστηρίων, η Citigroup χαρακτηρίζει ως ”neutral” τις αγορές της Ευρωζώνης, ως ”overweight” τη Wall και ως ”underweight” το Λονδίνο, ενώ σε επίπεδο κλαδικών προβλέψεων επιλέγει αυτούς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Εξάλλου, στην ανάλυσή της με τίτλο ”Monthly Review of Factors Impacting Foreign Exchange Rates” (21/5), η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι οι συνέπειες από την άνοδο του ευρώ ”θα φανούν περισσότερο στους ερχόμενους μήνες”.

”Με δεδομένη την υποχώρηση της εσωτερικής κατανάλωσης, η αρνητική επίδραση του ισχυρού ευρώ στις εξαγωγές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 15% του ΑΕΠ, απειλεί ξεκάθαρα την οικονομία της Ευρωζώνης”, αναφέρει στην ανάλυσή της η Citigroup.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια στην Ευρωζώνη, η Citigroup προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μείωσή τους κατά 0,75% μέσα στο 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v