Η ΕΕ ερευνά την πώληση μονάδας της Vivendi

Την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού να διεξάγει έρευνες σχετικές με την πώληση της εκδοτικής μονάδας της Vivendi Universal στην Lagardere, καθώς ανησυχεί ότι η Lagardere θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στην Ευρώπη.

Η ΕΕ ερευνά την πώληση μονάδας της Vivendi
Έρευνες σχετικές με την πώληση της εκδοτικής μονάδας της Vivendi Universal στην Lagardere πρόκειται να πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, απορρίπτοντας το αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης να αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης στη Γαλλία.

Η απόφαση αναμένεται να φέρει την επιτροπή ανταγωνισμού σε τροχιά σύγκρουσης με την γαλλική κυβέρνηση, που θεωρεί τον πολιτισμό και τις εκδόσεις ως εθνικά θέματα.

Η έρευνα, που θα διαρκέσει τέσσερις μήνες, ενδέχεται να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας και να αναγκάσει τις δύο εταιρίες να προχωρήσουν στην πώληση ορισμένων μονάδων τους, προκειμένου να κερδίσουν την έγκριση της επιτροπής.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να επηρεάσει τις προσπάθειες μείωσης του χρέους ύψους 18 δισ. ευρώ της Vivendi, καθώς η εταιρία έχει ήδη λάβει το ποσό του 1,3 δισ. δολαρίων για την πώληση της μονάδας.

Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, η Lagardere θα αποκτήσει το 60% της αγοράς διανομής βιβλίων στη Γαλλία, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της στην Ευρώπη, καθώς τις γαλλικές εκδόσεις της εταιρίας διαβάζουν εκατομμύρια αναγνωστών σε γαλλόφωνες χώρες όπως το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, κάτι που ανησυχεί την επιτροπή ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v