ΗΠΑ: Άνοδος για ISM, παραγωγικότητα α΄ τριμήνου

Στο 54,7 διαμορφώθηκε ο δείκτης παροχής υπηρεσιών ISM τον Μάιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 52, ενώ θετικά ήταν και τα αναθεωρημένα στοιχεία για την παραγωγικότητα του πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Άνοδος για ISM, παραγωγικότητα α΄ τριμήνου
Υψηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκε ο δείκτης παροχής υπηρεσιών ISM τον Μάιο, ενώ θετικά ήταν και τα αναθεωρημένα στοιχεία για την παραγωγικότητα του πρώτου τριμήνου.

Ειδικότερα, ο δείκτης ISM διαμορφώθηκε στο 54,7 τον Μάιο έναντι του 50,6 του Απριλίου, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο στο 52. Αξίζει να σημειωθεί πως οποιαδήποτε άνοδος πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη για τον κλάδο.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η παραγωγικότητα του κάθε εργαζόμενου αυξήθηκε κατά 1,9% (με τους αναλυτές να περιμένουν αύξηση στο 2%), ενώ οι εκτιμήσεις του προηγουμένου μήνα έκαναν λόγο για αύξηση 1,6%.

Επιπλέον, θετικά σχολιάζουν οι αναλυτές την επιβράδυνση της αύξησης του εργατικού κόστους στο 1,5% στο πρώτο τρίμηνο. Παράλληλα, οι ώρες εργασίας υποχώρησαν κατά 0,1% έναντι της αύξησης κατά 0,9% στο τελευταίο τρίμηνο του 2002.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, αναφέρθηκε στην παραγωγικότητα στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στο διεθνές νομισματικό συνέδριο στο Βερολίνο, σχολιάζοντας ότι είναι ιδιαίτερο θετικό το στοιχείο αύξησης της παραγωγικότητας, κυρίως όσο διανύεται περίοδος ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v