Ρευστοποίηση κερδών στις ευρωαγορές

Μέρος των προηγούμενων κερδών τους ρευστοποίησαν οι ευρωαγορές, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να ηγούνται της πτώσης ύστερα από το νέο λογιστικό σκάνδαλο με την IBM. Μικρή η συμβολή των δηλώσεων Ντουίζενμπεργκ για τα επιτόκια, αλλά και η διατήρηση του ποσοστού της ανεργίας στο 8,8%.

Υποχώρησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τεχνολογικές εταιρίες να οδηγούν την πτώση, καθώς η SEC ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε επίσημες έρευνες στα λογιστικά βιβλία της IBM.

Επιπλέον, η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την αύξηση των φετινών πωλήσεων μικροτσίπ στο 11,5% από το 16,6% από τον διεθνή όμιλο ημιαγωγών Word Semiconductor Trade Statistics, επέδρασε αρνητικά σε μετοχές εταιριών όπως η Infineon, η ASML, η ARM Holdings και η Royal Philips Electronics.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, δεν φαίνεται να ενίσχυσε ιδιαίτερα την αισιοδοξία των επενδυτών, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να δουν απτές αποδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, αντικατοπτριζόμενες στα αποτελέσματα των εταιριών.

Εξάλλου, η αμετάβλητη στο 8,8% ανεργία Απριλίου στην Ευρωζώνη, σε σχέση με την αναθεωρημένη μέτρηση του Μαρτίου συνέπεσε με τις προβλέψεις και δεν φαίνεται να επηρέασε το χρηματιστηριακό κλίμα.

Οι μετοχές της βρετανικής τράπεζας Barclay’s, υποχώρησαν, καθώς ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη για το πρώτο τρίμηνο χρήσης παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με πέρσι, λόγω του δυσμενούς οικονομικού και πολιτικού κλίματος.

Στον ασφαλιστικό τομέα, η υποβάθμιση της Munich Re, από την Morgan Stanley, άσκησε πιέσεις στη μετοχή της.

Επιπλέον, η ανακοίνωση της Alcatel ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές αξίας 1 δισ. ευρώ είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της μετοχής.

Με απώλειες της τάξεως του 0,33% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.115,70 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,29% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.039,41 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στο δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, που διαμορφώνεται στις 3.038,93 μονάδες, μειωμένος κατά 0,84%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v