Στο ”στόχαστρο” της SEC και η IBM

Στο μικροσκόπιο της Securities and Exchange Commission βρίσκονται τα λογιστικά της IBM, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρίας. Η εταιρία έσπευσε να παρουσιάσει ως περιορισμένο το εύρος της έρευνας, λέγοντας ότι αυτή ξεκίνησε από μια άλλη έρευνα της SEC σε πελάτη της.

Στο ”στόχαστρο” της SEC και η IBM
Στο μικροσκόπιο της Securities and Exchange Commission βρίσκονται τα λογιστικά της IBM, και συγκεκριμένα οι καταστάσεις με τις πωλήσεις εξοπλισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρίας.

H ”Big Blue”, όπως αποκαλείται η IBM, έσπευσε να παρουσιάσει ως περιορισμένο το εύρος της έρευνας, λέγοντας ότι αυτή ξεκίνησε από μια άλλη έρευνα της SEC σε πελάτη της.

Η είδηση υπενθύμισε σε πολλούς αναλυτές και επενδυτές τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει παλαιότερα στη Wall σχετικά με την ”ποιότητα” των λογιστικών στοιχείων της IBM.

Αναλυτικότερα, αν και το θέμα δεν ερευνήθηκε ποτέ επίσημα, ο όμιλος της IBM είχε στο παρελθόν (όταν διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Lou Gestner) δεχθεί κριτική για τις λογιστικές του μεθόδους.

Στην ανακοίνωσή της η IBM ανέφερε ότι η έρευνα της SEC επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η εταιρία κατέγραφε τα έσοδά της στο 2000 και το 2001 και αφορούσε ”συγκεκριμένους τύπους συνδιαλλαγών με τους πελάτες”.

Αν και η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή τις συνδιαλλαγές της IBM με ένα συγκεκριμένο πελάτη, φαίνεται ότι διευρύνεται σε όλες τις συνδιαλλαγές ίδιου τύπου με άλλους πελάτες, ενώ δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία ούτε για τον τύπο των συνδιαλλαγών ούτε για το χρηματικό ποσό στο οποίο αφορούν.

Η αμερικανική εταιρία δήλωσε ότι ”συνεργάζεται πλήρως” με τη SEC.

Επισημαίνεται ότι η έρευνα είναι επίσημη, και ως εκ τούτου η SEC έχει το δικαίωμα της κλητεύσεως, σε αντίθεση με τις ανεπίσημες έρευνες που συχνά διεξάγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v