Μείωση επιτοκίων προανήγγειλε ο Ντουίζενμπεργκ

Τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων την Πέμπτη προανήγγειλε ο πρόεδροςτης ΕΚΤ, Β. Ντουίζενμπεργκ από το Βερολίνο, ενώ για ”σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ” έκανε λόγο ο Α. Γκρίνσπαν, που παρενέβη μέσω δορυφόρου.

Μείωση επιτοκίων προανήγγειλε ο Ντουίζενμπεργκ
Με προαναγγελία μείωσης επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης έμοιαζαν οι δηλώσεις που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντουίζενμπεργκ έκανε από το Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, από τη γερμανική πρωτεύουσα, όπου εξελίσσονται οι εργασίες της συνοδου των ευρωπαίων τραπεζιτών, ο κ. Ντούιζεμπεργκ είπε πως ”οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά και αυτή η εξέλιξη θα αντανακλάται και στη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ”.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε να δώσει πληροφορίες για το ύψος της μείωσης, ενώ για τους ρυθμούς ανάπτυξης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι σχετικά αδύναμοι στο α΄ 6μηνο του 2003, ελεφρά τονωμένοι στο β΄ εξάμηνο και αισθητά βελτιωμένοι το επόμενο έτος.

Επιπλέον προσέθεσε οτι ορισμένα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη ορατά, λόγω και των πιθανών σοβαρών διορθώσεων σε ανισορροπίες που παρουσιάζουν άλλες- πλην της Ευρωπαϊκής Ένωσης- χώρες.

Το ”πράσινο φως” για τη μείωση φαίνεται όμως να έδωσαν και οι δηλώσεις του προέδρου της FED, Α. Γκρίνσπαν, ο οποίος, μιλώντας μέσω δορυφόρου στη συνδιάσκεψη των τραπεζιτών στο Βερολίνο, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επιδεκνύει σημάδια ”ανάκαμψης” και ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι ”πολύ χαμηλός”.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Γκρίνσπαν απομακρύνουν το ενδεχόμενο νέας μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, ενώ ασκούν κάποια μορφή πίεσης στην ΕΚΤ ”να εκτελέσει το δικό της χρέος προς την παγκόσμια ανάπτυξη”.

Επίσης σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να απογοητεύσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων, καθώς έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 1,5% το 2004, εκτίμηση που αποδίδει κυρίως στην αδύναμη αγορά εργασίας, τη μείωση των πετρελαϊκών τιμών και την πρόσφατη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Όσον αφορά στα ελλείμματα, το ΔΝΤ εκτιμά πως το όριο του 3% πρέπει να παραμείνει βασικό σημείο του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ συνιστά αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα τόνωνε την ανάπτυξη και θα μείωνε τις πιέσεις στα δημόσια συστήματα συνταξιοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v