Τα θετικά νέα από ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, επηρεασμένες από το θετικό κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα στη Wall Street και από τις θετικές εκτιμήσεις της Intel για τη ζήτηση του κλάδου των μικροεπεξεργαστών.

Ανέκαμψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές από τις χθεσινές απώλειες, με τις τεχνολογικές, αεροπορικές και φαρμακευτικές εταιρίες να σημειώνουν άνοδο, καθώς επηρεάσθηκαν από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Η μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση των θέσεων εργασίας, κατά 17.000 από τις 30.000 που αναμενόταν, ενίσχυσε την πεποίθηση ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, ενδέχεται να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

Παράλληλα, η προσφορά εξαγοράς της Oracle για την PeopleSoft, προκάλεσε την έντονη φημολογία ότι είναι πιθανό να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα εξαγορών στον τεχνολογικό κλάδο. Επιπλέον, η ανακοίνωση της Intel ότι η ζήτηση για μικροτσίπ παραμένει ισχυρή, έδωσε ώθηση στις τεχνολογικές εταιρίες.

Αποτέλεσμα ήταν η σημαντική ενίσχυση μετοχών εταιριών όπως η Infineon Technologies, η ASML, η STMicroelectronics και η SAP. Εταιρίες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως η Ericsson και η Alcatel, επίσης σημείωσαν σημαντική άνοδο.

Οι αεροπορικές εταιρίες επωφελήθηκαν από την ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία ενιαίας αεροπορικής αγοράς, κάτι ενδεχομένως να προκαλέσει κύμα συγχωνεύσεων στον κλάδο, με αποτέλεσμα την ενίσχυση μετοχών όπως της KLM, της EasyJet και της Lufthansa.

Στον φαρμακευτικό κλάδο, η Novatris, η GlaxoSmithKline, η AstraZeneca και η Roche ενισχύθηκαν, καθώς γερουσιαστές παρουσίασαν το νέο σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης Medicare, ύψους 400 δισ. δολαρίων, κάτι που ενδεχομένως να αυξήσει τις πωλήσεις των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών στις ΗΠΑ.

Στον απόηχο της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενισχύθηκαν και οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, με τις HypoVereinsBank, Commerzbank και Allianz να σημειώνουν άνοδο.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Credit Agricole, καθώς ορισμένοι επενδυτές της εξαγορασθείσας Credit Lyonnais, όπως η ισπανική BBVA, προχώρησαν στην πώληση των μετοχών της Agricole, που έλαβαν ως αντάλλαγμα για τις μετοχές της Lyonnais που είχαν.

Με κέρδη της τάξεως του 1,13% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.150,80 μονάδες. Υψηλότερα κατά 1,95% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.093,21 μονάδες.

Άνοδο της τάξεως του 2,94% καταγράφει αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, στις 3.129,04 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v