Citigroup-CSFB: Ερχεται νέα μείωση ευρωεπιτοκίων

Την όρεξη των αναλυτών φαίνεται ότι άνοιξε η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη. Σε εκθέσεις τους, τόσο η Citigroup όσο και η CSFB, δεν διστάζουν να προβλέψουν νέες μειώσεις και μάλιστα κατά 50 ακόμη μονάδες βάσης. Καταλύτης για το timing των νέων κινήσεων, η πορεία του ευρώ.

Citigroup-CSFB: Ερχεται νέα μείωση ευρωεπιτοκίων
Αν κάτι ξάφνιασε την κοινότητα των αναλυτών στην απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αυτό δεν ήταν το ότι η περικοπή ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι απαιτούνταν, αλλά το ότι η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προχώρησε σε μια ”γενναία απόφαση” από αυτές που δεν μας έχει συνηθίσει.

Η διαμόρφωση των επιτοκίων σε χαμηλά 55 ετών, που υπαγορεύτηκε κυρίως από την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλάζει τα δεδομένα τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Τι επιφυλάσσει λοιπόν η επόμενη ημέρα;

Καταρχάς, όπως παρατηρούν αναλυτές, δεν περιμένουμε να δούμε άμεσα ραγδαίες ανόδους στις μετοχικές αγορές, αφού, κατά τις εκτιμήσεις τους η αφομοίωση κάθε μείωσης επιτοκίων από τις αγορές παίρνει τουλάχιστον έξι μήνες για να εμφανίσει αποτελέσματα.

Κατά δεύτερον, οι περισσότερες ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η μείωση αυτή δεν θα είναι η τελευταία για φέτος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Citigroup σε report της με ημερομηνία 5 Ιουνίου, με τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό να υποχωρεί, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, χαμηλότερα του 2%, η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική για να υποστηρίξει την ανάκαμψη και στο μέλλον.

Ο σημαντικότερος παράγοντας καθορισμού της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σύμφωνα με τη Citigroup, θα εξακολουθήσει να είναι η πορεία του ευρώ και οι επιδράσεις που αυτή θα έχει στην κατανάλωση.

Νέα μείωση των ευρωεπιτοκίων προβλέπουν όμως και οι αναλυτές της CSFB, οι οποίοι μάλιστα την προσδιορίζουν σε 50 μονάδες βάσης, ενώ, προς υποστήριξη αυτής της εκτίμησης, αναφέρουν τη σημαντική υποχώρηση που αναμένεται για τον πληθωρισμό.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ως αποτέλεσμα της μείωσης θα πρέπει να αναμένεται τόνωση των μετοχικών αποδόσεων μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v