Οι τράπεζες ”σήκωσαν” το βάρος στην Ευρώπη

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και οι πετρελαϊκές εταιρίες, ήταν αυτές που ”έδειξαν” το δρόμο της ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές, κατορθώνοντας παράλληλα να εξισορροπήσουν τις απώλειες του τεχνολογικού κλάδου.

Υψηλότερα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες και τις πετρελαϊκές να καταφέρνουν να εξισορροπήσουν τις απώλειες από τον τεχνολογικό κλάδο, ύστερα από την προειδοποίηση της Texas Instruments, αλλά και από ρευστοποιήσεις των πρόσφατων κερδών στον κλάδο.

Η συμφωνία εξαγοράς της ασφαλιστικής μονάδας της Credit Suisse, Churchill, από την Royal Bank of Scotland, δημιούργησε προσδοκίες για νέο γύρο εξαγορών. Εξάλλου, η Telecom Italia ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση ποσοστού της μονάδας τηλεφωνικού καταλόγου της, ενώ ακόμη έντονες φήμες επικράτησαν στην αγορά, σχετικά με το ότι η Chubb θα αποδεχθεί την πρόταση εξαγοράς της United Technologies.

Από τις τράπεζες, ανοδικά κινήθηκαν η Royal Bank of Scotland, η Commerzbank, η Barclays, ενώ κερδισμένες ήταν και οι ασφαλιστικές, όπως η Allianz, η ING και η Aegon.

Οι πετρελαϊκές εταιρίες επίσης επωφελήθηκαν από το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ άφησε αμετάβλητα τα επίπεδα της παραγωγής πετρελαίου, με αποτέλεσμα την ενίσχυση μετοχών εταιριών όπως η Total και η Shell.

Στον αντίποδα, σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στην Vodafone, καθώς η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση των μετοχών της.

Επιπλέον, χαμηλότερα κινήθηκαν εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου όπως η ASML και η Philips, ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης των προβλέψεων για τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου της αμερικανικής Texas Instruments, στο 5% από το 7%.

Με κέρδη της τάξεως του 0,90% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.150,10 μονάδες. Υψηλότερα κατά 1,23% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.121,90 μονάδες.

Ενισχυμένος είναι αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, στις 3.177,81 μονάδες, σημειώνοντας 1,19% άνοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v