Ρευστοποίηση κερδών στις ευρωαγορές

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη των τελευταίων ημερών, μετά την απροσδόκητη επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ και την προειδοποιητική ανακοίνωση της Thomson.

Χαμηλότερα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, επηρεασμένες από την προειδοποιητική ανακοίνωση της Thomson και από τις απώλειες που κατέγραψαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Παράλληλα, η απροσδόκητη πτώση στις 87,2 μονάδες από τις 92,1 του Μαΐου του δείκτη καταναλωτικού κλίματος Michigan, έναντι προβλέψεων για άνοδο στις 93,4, απογοήτευσε τους ευρωπαίους επενδυτές που έλπιζαν σε ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Εξάλλου, κατά 0,3% υποχώρησε ο δείκτης PPI τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Μάιο, ενώ και το εμπορικό έλλειμμα του Απριλίου συρρικνώθηκε στα 42,3 δισ. δολάρια, από το ποσό των 43,5 δισ. δολαρίων του Μαρτίου.

Σημαντικές ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν στη μετοχή της Thomson, καθώς προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεών της για την φετινή της κερδοφορία, ενώ η Citigroup προχώρησε σε υποβάθμιση της μετοχής της.

Η Commerzbank Securities δήλωσε ότι η άνοδος των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, που είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στις ΗΠΑ, ”δημιουργεί απορίες”, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρώπη, ενώ οι ευρωπαϊκές εξαγωγές είναι μάλλον απίθανο να ανακάμψουν, δεδομένης της ισχυροποίησης του ευρώ.

Η κατά 5,2% μείωση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Δυτική Ευρώπη τον Μάιο σε σχέση με πέρσι, είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση μετοχών όπως της Fiat και της Renault.

Το ράλι των γερμανικών τραπεζών δεν συνεχίστηκε σήμερα, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα πρόσφατα κέρδη τους στις Commerzbank και HypoVereinsBank.

Με απώλειες της τάξεως του 0,65% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.134,10 μονάδες. Με απώλειες της τάξεως του 1,37% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.108,94 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 1,31% κινείται αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, στις 3.177,27 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v