ΗΠΑ: Απροσδόκητη ”βουτιά” του δείκτη Michigan

Πτώση στις 87,2 μονάδες από τις 92,1 του Μαΐου κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος Michigan, έναντι προβλέψεων για άνοδο στις 93,4. Εξάλλου πτώση 0,3% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Μάιο (εκτιμήσεις για –0,2%), ενώ το εμπορικό έλλειμμα Απριλίου συρρικνώθηκε στα 42,3 δισ. από τα 43,5 δισ. δολ. του Μαρτίου.

ΗΠΑ: Απροσδόκητη ”βουτιά” του δείκτη Michigan
Απροσδόκητη πτώση στις 87,2 μονάδες από τις 92,1 του Μαΐου κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος Michigan, έναντι προβλέψεων για άνοδο στις 93,4.

Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 93,4 μονάδες, ενώ η πτώση του δείκτη επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Εξάλλου, κατά 0,3% υποχώρησε ο δείκτης PPI τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Μάιο, ενώ και το εμπορικό έλλειμμα του Απριλίου συρρικνώθηκε στα 42,3 δισ. δολάρια, από το ποσό των 43,5 δισ. δολαρίων του Μαρτίου.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,3%, ύστερα από την πτώση κατά 1,9% τον Απρίλιο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση κατά 0,2%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές της βενζίνης έχουν υποχωρήσει ύστερα από τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ, ενώ η χαμηλή ζήτηση και η υψηλή παραγωγικότητα έχουν καταστήσει δύσκολο για τις εταιρίες να αυξήσουν τις τιμές.

Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν από τη Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου, προκειμένου να ενισχύσει τις επενδύσεις.

Εξάλλου, το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Απρίλιο στα 42,3 δισ. δολάρια, καθώς μειώθηκαν οι εισαγωγές. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση στα 42 δισ. δολάρια.

Στέλεχος της Lehman Brothers σχολιάζει ότι καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες, δεν θα πρέπει να αναμένεται εντυπωσιακή βελτίωση όσον αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v