”Μαζεύθηκαν” λόγω Wall οι ευρωαγορές

Θετικά εξέλαβαν οι ευρωπαϊκές αγορές τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό, την βιομηχανική παραγωγή και τις νέες κατοικίες, αν και οι ελαφρές πιέσεις που ασκήθηκαν στη Wall Street είχαν ως αποτέλεσμα να περιορισθούν τα αρχικά τους κέρδη.

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενδέχεται να επιταχυνθεί και να ενισχύσει τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνται εκεί.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, οι τιμές καταναλωτή έδειξαν να σταθεροποιούνται στις ΗΠΑ στο 2,2%, ενώ κατά 0,1% ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή για τον Μάιο και οι νέες κατοικίες αυξήθηκαν στα 1,732 εκατ.

Παράλληλα, στη Γερμανία, η υψηλότερη από την αναμενόμενη άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης ZEW, ενίσχυσε την αισιοδοξία των ευρωπαίων επενδυτών.

Ενισχυμένες ήταν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Volkswagen, της BMW και της Renault, που σημείωσε και τα υψηλότερα κέρδη, καθώς ευνοήθηκε από την άνοδο της κατά 44% θυγατρικής της Nissan, εν μέσω αισιοδοξίας ότι το νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ θα ενισχύσει τα κέρδη της.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών, όπως της Allianz και της Munich Re, και τραπεζών όπως της Lloyd’s, εν μέσω προσδοκιών σχετικά με τα κέρδη που θα αποκομίσει από την πώληση της μονάδας της στη Νέα Ζηλανδία.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών, αρχής γενομένης από την Royal Dutch/Shell, καθώς υποβαθμίστηκε η μετοχή της από την ABN Amro Bank, που εκτιμά ότι τα αποθέματα του αγγλο-ολλανδικού ομίλου θα περιορισθούν κατά τα επόμενα έτη.

Με κέρδη της τάξεως του 0,90% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.190,40 μονάδες. Ενισχυμένος κατά 0,83% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.200,75 μονάδες.

Υψηλότερα κινείται αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, στις 3.288,94 μονάδες, σημειώνοντας 0,75% άνοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v