Γερμανία:Υψηλότερη των εκτιμήσεων η άνοδος του ZEW

Μικτή παραμένει η εικόνα για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW σημείωσε άνοδο στο 21,3 τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο από την ύφεση του 1993 διαμορφώθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Γερμανία:Υψηλότερη των εκτιμήσεων η άνοδος του ZEW
Την αισιοδοξία που προκύπτει από την άνοδο του δείκτη καταναλωτικού κλίματος ZEW για τη γερμανική οικονομία, έρχονται τα σκιάσουν τα στοιχεία για τη διαμόρφωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1993.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος ZEW διαμορφώθηκε στο 21,3 τον Ιούνιο από το 18,7 του προηγουμένου μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στο 19,5.

Το γερμανικό ινστιτούτο σχολιάζει ότι η άνοδος του δείκτη αντανακλά κυρίως την αισιοδοξία ότι η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα δώσει σημαντική ώθηση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε το γερμανικό ινστιτούτο DIHK, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την ύφεση του 1993, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του ευρώ αλλά και των πολιτικών της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των στελεχών επιχειρήσεων που εκτιμά ότι οι οικονομικές συνθήκες θα γίνουν ακόμη χειρότερες, σημείωσε άνοδο στο 42% τον Ιούνιο από το 40% της τελευταίας έρευνας του DIHK, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παράλληλα το ινστιτούτο, που είναι μεταξύ των έξι κορυφαίων στη Γερμανία, εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα περιέλθει σε ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου καθιστά ιδιαίτερα ακριβά τα εγχώρια προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v