Κέρδη για τις ευρωαγορές, εν αναμονή της Fed

Υψηλότερα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για τέταρτη φορά μέσα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά την επόμενη εβδομάδα, ενισχύοντας τις εξαγωγικές εταιρίες της Ευρώπης.

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τις πετρελαϊκές εταιρίες να οδηγούν τη σημερινή άνοδο, ενώ οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα.

Οικονομολόγοι και αναλυτές, αναμένουν μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ από τη Fed, κατά τουλάχιστον 0,25% την ερχόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η υποχώρηση των τιμών παραγωγού στη Γερμανία κατά 0,3% τον Μάιο και οι απαισιόδοξες προβλέψεις της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας για την φετινή ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, στο 0,8%, δεν ανέκοψαν το ανοδικό ρεύμα των τελευταίων τριών μηνών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο σημείωσαν άνοδο, οι πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η Royal Dutch και η Total ενισχύθηκαν.

Κερδισμένες ήταν και οι εξαγωγικές εταιρίες, όπως η Unilever και η Diageo. Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων της εβδομάδας, ήταν η Nestle και η Novatris, καταγράφοντας κέρδη 6,6% και 5,9% αντιστοίχως, καθώς, σημαντικό μέρος των πωλήσεών τους προορίζεται για τις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Volkswagen, καθώς οι απεργίες στην Ανατολική Γερμανία απειλούν με διακοπή την παραγωγή της.

Με κέρδη της τάξεως του 0,69% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.160,10 μονάδες. Υψηλότερα κατά 0,80% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.190,11 μονάδες.

Ανοδικά κινείται αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχυμένος κατά 0,31%, στις 3.257,18 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v