Γερμανία: Υποχώρηση-ρεκόρ για τιμές παραγωγού

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 10 μηνών είχαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Μάιο, εντείνοντας τις ανησυχίες, καθώς ο αποπληθωρισμός απειλεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Παράλληλα, η γαλλική οικονομία αναμένεται φέτος να έχει τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από την ύφεση του 1993.

Γερμανία: Υποχώρηση-ρεκόρ για τιμές παραγωγού
Υπό τη σκιά του αποπληθωρισμού βρίσκεται η Γερμανία, δεδομένου ότι οι τιμές παραγωγού σημείωσαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση τον Μάιο, ενώ η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δεύτερης ύφεσης.

Αναλυτικότερα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,3% τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ σημείωσαν 1,3% αύξηση σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση της τάξεως του 0,2%.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών, στο 0,7% τον Μάιο, κάτω από το 1%, επίπεδο που το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Οτμαρ Ισινγκ περιγράφει ως ”ζώνη επικινδυνότητας” για τον αποπληθωρισμό.

Εξάλλου, στη Γαλλία το ΑΕΠ αναμένεται να έχει 0,8% αύξηση κατά το 2003, από το 1,2% του προηγούμενου έτους, δήλωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία (INSEE), καλώντας παράλληλα την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων.

Η μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα των επιτοκίων νωρίτερα αυτό τον μήνα δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τα κέρδη του ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής των προβλέψεων της INSEE, Μισέλ Ντεβιλιέ, προσθέτοντας ότι άλλη μία μείωση των επιτοκίων θα είναι ”δικαιολογημένη και επιθυμητή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v