Τράπεζες και ασφάλειες ”έριξαν” τις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από τέσσερις μέρες ανόδου, με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές να οδηγούν την σημερινή υποχώρηση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι το ράλι ανόδου των τελευταίων τριών μηνών δεν δικαιολογείται από τις προοπτικές κερδοφορίας των εταιριών.

Τράπεζες και ασφαλιστικές παρέσυραν χαμηλότερα τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, παρά το γεγονός ότι η σημερινή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου βοηθά τις ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το ράλι ανόδου των τελευταίων τριών μηνών δεν δικαιολογείται από τις προοπτικές κερδοφορίας των εταιριών, δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει 36% άνοδο από τις 12 Μαρτίου και οι ασφάλειες κατά 50%.

Τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, με τον δείκτη των δεικτών να ενισχύεται κατά 1%, τα επιδόματα ανεργίας να υποχωρούν στις 421.000 και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να συρρικνώνεται στα 136,1 δισ. δολάρια, δεν φαίνεται να ενίσχυσαν ούτε τις ευρωπαϊκές, ούτε τις αμερικανικές αγορές.

Οι μετοχές της βρετανικής Abbey National, που έχουν ενισχυθεί κατά 62% το τελευταίο τρίμηνο, υποχώρησαν, μετά από την υποβάθμισή της από την ABN Amro Holding.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στην ολλανδική τράπεζα ABN Amro, στην ισπανική BSCH και στη γερμανική Deutsche Bank.

Στον ασφαλιστικό κλάδο, η Deutsche Bank πρότεινε στους επενδυτές να παραμείνουν μακριά από ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν μεγάλη έκθεση σε υπηρεσίες ασφαλειών ζωής. Υποβάθμισε την Swiss Life και αναβάθμισε την Axa, αλλά υποχώρησαν και οι δύο.

Επίσης, πτώση σημείωσε και η μετοχής της Swiss Re, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας δήλωσε ότι οι διαγραφές αξιών περιουσιακών στοιχείων θα επηρεάσουν εκ νέου τα αποτελέσματα της εταιρίας.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στη μετοχή της Ahold, που ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα διορίσει ως νέο οικονομικό διευθυντή τον Hannu Ryopponen, πρώην στέλεχος της Ikea.

Στον αντίποδα βρέθηκε η μετοχή της Norsk Hydro, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας της Νορβηγίας, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εισάγει στο χρηματιστήριο την μονάδα λιπασμάτων της, προκειμένου να επικεντρωθεί στις κύριες δραστηριότητές της, δηλαδή στην παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και αλουμινίου.

Με απώλειες της τάξεως του 1,79% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.131,50 μονάδες. Κατά 1,53% χαμηλότερα έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.164,91 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στη Φρανκφούρτη, με το δείκτη DAX στις 3.228,64 μονάδες, μειωμένος κατά 2,29%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v