Citigroup:Τι εκτιμά για επιτόκια, ανάκαμψη, αγορές

Στο 0,25% εκτιμά τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων η Citigroup, σε έκθεσή της, ενώ στο 1,75% ”βλέπει” τα ευρωπαϊκά επιτόκια έως το τέλος του έτους. Εξάλλου, σε ξεχωριστό report της κάνει λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ στο β΄ εξάμηνο του 2003.

Citigroup:Τι εκτιμά για επιτόκια, ανάκαμψη, αγορές
Μείωση κατά 0,25% των αμερικανικών επιτοκίων ”βλέπει” η Citigroup σε ανάλυσή της (20/6), ενώ σε έτερη έκθεσή του (18/6) ο οίκος προβλέπει σημαντική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο του έτους. Για την Ευρωζώνη, εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα μειωθούν έως το 1,75% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει στάσιμη.

Αναλυτικότερα, η Citigroup υποστηρίζει στο report της (Economic and Market Analysis) ότι με δεδομένη την υποχώρηση του αποπληθωριστικού κινδύνου, μετά τα τελευταία στοιχεία για σταθεροποίηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η Fed θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, με μια μείωση 0,50% να φαίνεται ως η λιγότερο πιθανή, καθώς μια μείωση των επιτοκίων αυτής της τάξεως ενδέχεται να δημιουργήσει ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Εξάλλου, ο οίκος επισημαίνει ότι εκτός από το ποσοστό της μείωσης, εξίσου σημαντική θα είναι και η φρασεολογία της Fed σχετικά με την αιτιολόγησή της. Η Citigroup προβλέπει ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει ”ισχυρή γλώσσα” στις δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων.

Εξάλλου, τις βελτιούμενες οικονομικές συνθήκες, τις φοροαπαλλαγές και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ επισημαίνει σε ξεχωριστό report της η Citigroup (Global Economic Outlook and Strategy - 18/6), προβλέποντας σημαντική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα για την Ευρώπη, προβλέπεται ότι με δεδομένο πως η ανάπτυξη θα εξακολουθήσει να δίνει σήματα στασιμότητας, αν το ευρώ ενισχυθεί περαιτέρω πιέζοντας τον πληθωρισμό χαμηλότερα, η περικοπή των επιτοκίων στο επόμενο έτος είναι πιθανόν να είναι ακόμα τολμηρότερη.

Η περιορισμένη αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ, αναφέρεται στο report, διατηρεί τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα σχετικά ελκυστικά, κάτι που δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ, αφού η διαφαινόμενη ανάκαμψη εκεί καθιστά πιθανό το γεγονός να προτιμηθούν επενδύσεις με μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό των ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη, η Ευρώπη εκτιμάται πως θα συνεχίσει να ”έπεται” των ΗΠΑ, καθώς η ακαμψία στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας και η σχετική απροθυμία για αντιδημοφιλείς δομικές αλλαγές παραμένουν.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης για το 2003 θα διαμορφωθεί στο 0,7%, ενώ για το 2004 στο 1,6%. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η Citigroup προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 1,9% στο 2003 και στο 1,4% στο 2004.

Για τις ΗΠΑ, στο report της Citigroup γίνεται λόγος για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 2,6% στο τρέχον έτος και του 4,4% στο 2004, ενώ για τον πληθωρισμό οι αντίστοιχες προβλέψεις κυμαίνονται στο 1,9% και το 1,1% αντίστοιχα.

Εξάλλου, η Citigroup προβλέπει ότι τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ θα διαμορφωθούν στο 1%, τόσο σε χρονικό ορίζοντα έξι μηνών όσο και σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών. Για την Ευρωζώνη, οι αντίστοιχες εκτιμήσεις του οίκου είναι το 1,75%, τόσο σε έξι όσο και σε δώδεκα μήνες από την ημερομηνία σύνταξης της ανάλυσης.

Περνώντας στις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου για τις αγορές, η Citigroup προβλέπει ότι αρκετές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε Γαλλία και Γερμανία, θα προχωρήσουν σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την κερδοφορία τους στο 2003 μέσα στους επόμενους μήνες, επικαλούμενες, κυρίως, το ισχυρό ευρώ και τις επιπτώσεις του στις εξαγωγές. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την άνοδο των ευρωαγορών.

Αντίθετα, ο οίκος επισημαίνει ότι τυχόν επί τω βελτίω αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα κέρδη είναι περισσότερο πιθανές από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ενώ θετικά θα λειτουργήσει για τη Wall η πολιτική της Fed για χαμηλά επιτόκια και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Ειδικότερα, η Citigroup κρατάει στάση ”overweight” για τον S&P-500, ενώ για τα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών που τον απαρτίζουν προβλέπεται αύξηση 8,8% για το 2003 και 10,7% για το 2004, σε ετήσια βάση.

Αγαπημένος” κλάδος του οίκου είναι ο χρηματοοικονομικός, ενώ αποτρέπει τους επενδυτές από το να επενδύσουν σε εταιρίες κοινής ωφέλειας.

Στην ευρωζώνη και για τον δείκτη Euro Stoxx 50, η Citigroup κρατάει στάση ”neutral”, με τα κέρδη ανά μετοχή για το 2003 και για το 2004 να διαμορφώνονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, στο 4% και το 11% αντίστοιχα.

Καλύτερος τομέας για επενδύσεις είναι οι τηλεπικοινωνίες, ενώ χειρότερος αυτός των λιανικών προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v