Bundesbank: ”Μικρός” ο κίνδυνος αποπληθωρισμού

Το μηδέν ενδέχεται να αγγίξει ”προσωρινά” ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, εκτιμά η Bundesbank, αν και η κεντρική τράπεζα της χώρας χαρακτηρίζει ”μικρό” τον κίνδυνο αποπληθωρισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Bundesbank: ”Μικρός” ο κίνδυνος αποπληθωρισμού
”Μικρό” χαρακτηρίζει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού για τη Γερμανία η Bundesbank.

”Ορισμένοι παράγοντες επικινδυνότητας ενδέχεται να αναπτυχθούν περαιτέρω, οδηγώντας σε αποπληθωριστικές τάσεις, καθώς η οικονομία δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης”, αναφέρει η Bundesbank στην ετήσια έκθεσή της, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν ”έντονες ενδείξεις” αποπληθωρισμού αυτή τη στιγμή.

Το ισχυρό ευρώ και η απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν ενδέχεται να συνεχίσουν να πιέζουν χαμηλότερα τον πληθωρισμό στη Γερμανία, που τον προηγούμενο μήνα υποχώρησε στο 0,7%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών. Ο πληθωρισμός ενδεχομένως να αγγίξει ”προσωρινά” το μηδέν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Ωστόσο, η οικονομία θεωρείται απίθανο να επιδεινωθεί κατά τους ερχόμενους μήνες, καθώς επιχειρηματίες και καταναλωτές δεν δείχνουν σημάδια μείωσης των δαπανών τους εν αναμονή χαμηλότερων τιμών, εκτιμά η Bundesbank.

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του αποπληθωριστικού κινδύνου, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στην εργασιακή αγορά, καταλήγει η Bundesbank.

”Η απουσία υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης δεν οφείλεται στη νομισματική πολιτική, αλλά στη μειωμένη εμπιστοσύνη και στην απουσία δομικών μεταρρυθμίσεων”, φέρεται ότι δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Bundesbank, Έρνστ Βέλτεκε, στη γαλλική εφημερίδα ”La Tribune”.

Ο κ. Βέλτεκε επίσης θεωρεί ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην αγορά και ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει περισσότερα (προχωρώντας σε νέα μείωση των επιτοκίων) προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία ή να παρέμβει για να ανακόψει την ανοδική πορεία του ευρώ, ενώ εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v