Τάση αναζητούν (ακόμη) οι ευρωαγορές

Χωρίς σαφή τάση κινούνται οι ευρωαγορές στο μέσον της συνεδρίασης, με τα futures στη Wall να εμφανίζουν παρόμοια εικόνα. Τοποθετήσεις καταγράφονται σε πετρελαϊκές εταιρίες (Λονδίνο και Παρίσι), ενώ η άνοδος των μετοχών αυτοκινητοβιομηχανιών αντισταθμίζει τα αρνητικά macro νέα στη Φρανκφούρτη.

Την τάση εξακολουθούν να αναζητούν οι ευρωπαϊκές αγορές, στο μέσον περίπου της συνεδρίασης καθώς τα πρόσημα έχουν από το ξεκίνημα αλλάξει αρκετές φορές χρώμα.

Αντίστοιχα νευρική εικόνα παρουσιάζουν και τα futures στη Wall Street, που ενώ νωρίτερα ”έδειχναν” πτωτικό ξεκίνημα, τώρα έχουν γυρίσει θετικά. Με ενδιαφέρον αναμένονται εξάλλου τα μακροοικονομικά στοιχεία από δείκτη τιμών καταναλωτή, αιτήσεις για επίδομα ανεργίας καθώς και τα στοιχεία της Philadelphia FED για τη μεταποιητική δραστηριότητα.

Να αναφερθεί, ότι τόσο ο αμερικανικός πληθωρισμός για το μήνα Δεκέμβριο, όσο και οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αναμένεται να εμφανίσουν μικρή αύξηση.

Λονδίνο και Παρίσι επωφελούνται από την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου και από την επακόλουθη επενδυτική προτίμηση για μετοχές πετρελαϊκών εταιριών όπως η BP και η TotalFinaElf. Αν και τα κέρδη που κατέγραφαν πριν από περίπου μία ώρα, περιορίζονται, το πρόσημο φαίνεται να εξαρτάται από την τάση που θα δοθεί από τις αμερικανικές αγορές.

Θετικό είναι το πρόσημο και στη Φρανκφούρτη, όπου οι επενδυτές τοποθετούνται κυρίως σε μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών. Πιέσεις αντίθετα άσκησαν και αναμένεται να ασκήσουν τα μακροοικονομικά νέα που αφορούν τη Γερμανία και κάνουν λόγο για το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 9 ετών, αλλά και για αύξηση του δημόσιου ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2002.

Αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στο +0,12% και τις 3.892 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX στο 0,39% και τις 3.061. Ανοδικά κατά 0,64% ο CAC 40, στις επίπεδο των 3.154 μονάδων.

Πτωτικά κινείται και η ASML Holding, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία ημιαγωγών της Ευρώπης, καθώς ανακοίνωσε ζημίες ύψους 208 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 207 εκατ. ευρώ που αναμενόταν από τους αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v