Τράπεζες και... απεργίες πιέζουν τις ευρωαγορές

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαικές αγορές, καθώς τα ”τεχνολογικά” κέρδη του ανοίγματος εξανεμίζονται από τις πιέσεις στον ασφαλιστικό και τον τραπεζικό κλάδο, που προκαλούν οι υποβαθμίσεις τραπεζών. Μικτές τάσεις δείχνουν τα futures γαι τη Wall ενόψει και της ανακοίνωσης των μακροοικονομικών στοιχείων, ενώ απεργίες απειλούνται στη Γερμανία.

Πτώση καταγράφουν οι ευρωαγορές στο μέσον περίπου της συνεδρίασης, καθώς πιέσεις δέχονται οι κλάδοι των τραπεζών, των ασφαλιστικών και των ΜΜΕ, ως αποτέλεσμα υποβαθμίσεων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου το άνοιγμα της Wall Street, καθώς η πορεία των Nasdaq και Dow θα καθορίσει την τάση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ανοδικά αναμένεται να ξεκινήσει ο τεχνολογικός δείκτης, ενώ αντίθετα, αρνητικοί εμφανίζονται οι Dow και S&P.

Σχετικά με τα μακροοικονομικά στοιχεία που αναμένονται από τις ΗΠΑ, καλύτερα του αναμενόμενου θα είναι σύμφωνα με τους αναλυτές τα στοιχεία από τον δείκτη τιμών παραγωγού Δεκεμβρίου, ενώ μικρή μείωση αναμένεται στα αποθέματα επιχειρήσεων του Νοεμβρίου. Άλλωστε στις 21.00 ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν τα στοιχεία της Μπεζ Βίβλου.

Η Morgan Stanley υποβάθμισε τις μετοχές των Barclay’s και Lloyd’s TBS σε underperform από equal weight, υποστηρίζοντας ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιριών αυτών μειώνονται. Στις ασφάλειες, η Merrill Lynch υποβάθμισε την τέταρτη μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ευρώπης σε neutral από buy.



Στο -0,94% και τις 3.908 μονάδες κινείται αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στο μακροοικονομικό επίπεδο, σε χαμηλό 28 ετών παρέμεινε η ανεργία στη Βρετανία το Δεκέμβριο, στο 3,1%. Απώλειες 0,36% εμφανίζει και το Παρίσι, με τον CAC 40 στις 3.162 μονάδες.

Πτωτικά κινείται η Φρανκφούρτη, με απώλειες 0,19%, στις 3.092 μονάδες, εν μέσω ανησυχίας για κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα έχει ως αίτημα την αύξηση των μισθών.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οι 52.000 εργαζόμενοι στη Lufthansa αναμένεται να προχωρήσουν σε απεργία, ως αποτέλεσμα της διακοπής των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο συνδικάτο Ver.di και τη διοίκηση της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v