Θετικά οι ευρωαγορές- κοιτούν macro από ΗΠΑ

Κέρδη εξακολουθούν να χαρίζουν στις ευρωαγορές οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και των κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Μικρή άνοδο δείχνουν τα futures στη Wall, σε συνάρτηση με τις λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν αυξημένες.

Κέρδη εξακολουθούν να χαρίζουν στις ευρωαγορές εταιρικά νέα, όπως αυτό των καλύτερων αποτελεσμάτων της Alcatel, αλλά και μακροοικονομικά στοιχεία απο τη Γερμανί και τη Γαλλία.

Την τάση δίνουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Θετικό εκτιμάται ότι θα είναι το ξεκίνημα στη Wall Street, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες για τον Δεκέμβριο αναμένονται αυξημένες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 1,5%, ενώ τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 0,4%.

Την τάση για τις επόμενες 2- 3 αμερικανικές συνεδριάσεις είναι πιθανό να δώσουν όχι τόσο τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει μετά το κλείσιμο η Intel, ¨οσο οι προβλέψεις που θα εκφωνήσει ο πρόεδρός της για το 2003.

Εξάλλου, άνοδο για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία το Νοέμβριο, αφού οι επιχειρήσεις παρήγαγαν περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα ενίσχυση κατά 11,5% σημείωσαν οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη το Δεκέμβριο, με αιχμή τις Renault και Daimler Chrysler, οι μετοχές των οποίων σημειώνουν κέρδη.

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της Alcatel, ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρίας πως οι πωλήσεις δ΄ τριμήνου της αυξήθηκαν κατά 30% περίπου, ποσοστό που ξεπέρασε και τις προβλέψεις της ίδιας της εταιρίας.

Συνεχίζουν το ανοδικό ράλι των τριών τελευταίων ημερών οι τίτλοι της Safeway, με την Wal Mart να δηλώνει πως εξετάζει την πιθανότητα να διεκδικήσει την βρετανική εταιρία.

Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται οι τίτλοι των φαρμακευτικών εταιριών, με αιχμή την Aviva, ενώ ανάλογα κινούνται και οι μετοχές της Tesco.

Αναλυτές της αγοράς τονίζουν πάντως πως βραχυχρόνια τις τάσεις θα καθορίσει η πορεία της Wall Street, αλλά και οι όποιες διεθνείς εξελίξεις.

Στις 3.956 μονάδες κινείται ο δείκτης FTSE 100, σημειώνοντας κέρδη ύψους 0,21%, ενώ στις 3.191 μονάδες κινείται ο CAC 40 (0,70%).

Εξάλλου, κέρδη ύψους 2,29% σημειώνει ο DAX, διαμορφούμενος στις 3.130 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v