Με τις ”ευλογίες” της Wall η άνοδος στην Ευρώπη

Το ανοδικό ξέσπασμα της Wall Street κατόρθωσε να ”συμπαρασύρει” και τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ανέκαμψαν από τις υψηλές απώλειες που κατέγραφαν, κλείνοντας με κέρδη ουσίας, ύστερα από τις προηγούμενες αρνητικές συνεδριάσεις.

Με κέρδη ουσίας έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας το ”φωτεινό” παράδειγμα της Wall Street, ύστερα από τις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις.

Μέχρι και λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούσαν πτωτική πορεία, με τις εταιρίες λιανικής να καταγράφουν υψηλές απώλειες, ύστερα από την αρνητικά στοιχεία της Metro όσο αφορά στις πωλήσεις του 2002.

Πιέσεις δέχτηκαν τα χρηματιστήρια και από την ανακοίνωση της αύξησης της ανεργίας στη Γερμανίας στο υψηλότερο ποσοστό της τετραετίας το Δεκέμβριο.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρίας πωλήσεων λιανικής Metro υποχώρησε κατά 3,5% καθώς απογοήτευσε τους επενδυτές με την ανακοίνωση της αύξησης των πωλήσεών της κατά 4% στις πωλήσεις του 2002, στα 51,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις της έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 5-5,5%.

Ωστόσο ο κλάδος λιανικής, αν και αρχικά ”πορευόταν” υπό την επήρρεια των ανακοινώσεων της Metro, άλλαξε πορεία σημειώνοντας υψηλά κέρδη, όπως τα 4,6% της Pinault-Printemps Redoute. Η Carrefour σημείωσε άνοδο 0,3%, ενώ η LVMH κατέγραψε πτώση 3,4%.

Εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 30% κατέγραψε η μετοχή της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Safeway, καθώς η ανταγωνιστική της William Morrison κατέθεσε προσφορά ύψους 2,9 δισ. στερλίνων.

Υψηλά κέρδη κοντά στο 9% σημείωσε ο τίτλος της γαλλικής Suez, εν μέσω προσδοκιών ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας θα επιφέρει αύξηση των αποτελεσμάτων της εταιρίας κατά 4-7% στο 2003-04. Υψηλότερα κατά 4,8% κινήθηκε η Infineon ενώ και η France Telecom έκλεισε με άνοδο 6%.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 3934,0 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,88% στις 3152,29 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 1,58% στις 3040,20 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v