Μετά βίας συγκρατεί τα κέρδη η Ευρώπη

Με ”νύχια και με δόντια” κατορθώνουν και συγκρατούν τα κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με οδηγό κυρίως τις μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου, καθώς η Novartis έλαβε την έγκριση ευρείας χρήσεως του αντικαρκινικού φαρμάκου Glivec.

Οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιριών είναι αυτές που συγκρατούν τα κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η Novartis ανακοίνωσε ότι έλαβε την έγκριση για την ευρεία χρήση του φαρμάκου Glivec.

Η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρίας εκτινάχθηκε κατά 6,2%, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι το εν λόγω φάρμακο θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή των γιατρών στη θεραπεία καταπολέμησης χρόνιας λευχαιμίας.

Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της επίσης φαρμακευτικής Roche Holdings, κατά 3,1%, ενώ και η AstraZeneca, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης, σημειώνει άνοδο 0,8%.

Πτωτικές τάσεις διαγράφουν οι μετοχές του κλάδου λιανικής, με τη Metro να υποχωρεί κατά 3,1% και η Carrefour, η μεγαλύτερη λιανική ευρωπαϊκή, να σημειώνει απώλειες 2,6%, εν μέσω ανησυχιών για την περικοπή των δαπανών από τους καταναλωτές.

Όσον αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ιταλία διαμορφώθηκε στο 2,8%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,2%, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα σημείωσε άνοδο στα 8,7 δισ. ευρώ από τις εκτιμήσεις για 7,3 δισ.

Ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στις 4012,7 μονάδες με άνοδο 0,08% ενώ και ο CAC στο Παρίσι ενισχύεται κατά 0,34% στις 3206,04 μονάδες. Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,55% στις 3121,20 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v