Ανοδικά έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση στο Λονδίνο

Με χαμόγελα έκλεισε το έτος η αγορά του Λονδίνου, ενώ υψηλότερα κινείται και το χρηματιστήριο του Παρισιού στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του έτους, το οποίο σύμφωνα με αναλυτές, ήταν ένα από τα χειρότερα για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Με κέρδη κοντά στο 1% έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση του έτους η βρετανική αγορά, ενώ στο Παρίσι το κλίμα παραμένει θετικό.

Σύμφωνα με αναλυτές της JP Morgan, το 2002 ήταν ένα από τα χειρότερα για τις αγορές μετοχών στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι μετοχές των εταιριών κατασκευής εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας περιόρισαν μερικώς τις απώλειές τους, κυρίως μέσω προγραμμάτων περικοπής κόστους.

Η τελευταία συνεδρίαση του έτους χαρακτηρίζεται από το υποτονικό κλίμα και τον χαμηλό όγκο συναλλαγών, με τις πετρελαϊκές εταιρίες να αντιστρέφουν το αρχικό αρνητικό κλίμα και να κινούνται σε θετικό πλέον επίπεδο.

Η BP σημείωσε άνοδο 1,4%, ενώ και η Royal Dutch Petroleum ενίσχυσε τα κέρδη της κατά 1,1%. Η TotalFinaElf σημείωσε κέρδη 1,6%.

Πτώση κατά 0,6% καταγράφει η STMicroelectronics ενώ και η ASML, ο ολλανδικός όμιλος τεχνολογικού εξοπλισμού, σημείωσε πτώση 0,8%. Αντίθετα, θετικά κινούνται οι μετοχές των χρηματοοικονομικών εταιριών, με τις γαλλικές ασφαλιστικές Axa και AGF να σημειώνουν άνοδο 2,8% και 5,5% αντίστοιχα.

Η ολλανδική τράπεζα ING σημείωσε άνοδο 2,3% ενώ και ο γάλλο-βελγικός όμιλος Dexia κινήθηκε υψηλότερα κατά 3,6%. Η γαλλική φαρμακευτική Aventis σημείωσε κέρδη 2%.

Η βρετανική τηλεπικοινωνιακή BT Group έκλεισε με κέρδη περί το 1%, ύστερα από την ανακοίνωση των σχεδίων της για πώληση του 20,76% που κατέχει σε εταιρία του Χονγκ Κονγκ.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 3940,4 μονάδες, ενώ και ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται υψηλότερα κατά 1,58% στις 3072,99 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v