Η άνοδος του πετρελαίου πιέζει τις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκούνται στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η αναρρίχηση του πετρελαίου σε υψηλά δύο ετών αναμένεται να περιορίσει τα περιθώρια κέρδους των εταιριών, μέσω της αύξηση του κόστους. Για τη γνωστή ”φοβία του Ιράκ” κάνουν λόγο οι αναλυτές.

Πτωτικό κλίμα δημιουργεί για τις ευρωπαϊκές αγορές η σημαντική άνοδος της τιμής του πετρελαίου, καθώς αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το κόστος για τις βιομηχανίες, όπως η Daimler Chrysler και η British Airways, π-ου σήμερα δέχονται πιέσεις.

Η άνοδος του μαύρου χρυσού σε υψηλά δύο ετών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πιέσει τα περιθώρια κέρδους των εταιριών ισχυρίζεται αναλυτής της CSFB, ενώ ενδεικτικά παραθέτει ονόματα εταιριών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια ”προβλήματα” (Rhodia SA, Bayer, Clariant AG and Degussa AG).

”Για άλλη μία φορά, ο φόβος για την σύρραξη στο Ιράκ βαραίνει πάνω από τις αγορές”, παρατηρεί βρετανός αναλυτής, ενώ παρόμοιες είναι και οι δηλώσει Ντούιζεμπεργκ, ο οποίος συνέστησε προσοχή. Ο ίδιος σε συνέντευξή του σε σαββατιάτική γερμανική εφημερίδα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων το 2003.

Απώλειες της τάξης του 0,35% εμφανίζει ο FTSE 100, στο επίπεδο των 3.816 μονάδων, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και για τον CAC 40, ο οποίος υποχωρεί κατά 0,82%, στις 2.987 μονάδες. Το άσχημο κλίμα του –5,3% της Παρασκευής εκτιμάται ότι θα συνεχίσει ο DAX, που αυτή την ώρα παρουσιάζει ελαφρά ανοδικές τάσεις (+0,30%, στις 2.848 μονάδες), καθώς αρκετοί επενδυτές ψάχνουν για ”ευκαιρίες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v