Ανοδικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

Τα κέρδη των πετρελαϊκών μετοχών αλλά και η ενθαρρυντική μέχρι στιγμής πορεία της αμερικανικής αγοράς οδήγησαν σε κέρδη ουσίας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας.

Οι μετοχές των εταιριών του πετρελαϊκού κλάδου αλλά και η ανοδική πορεία της αμερικανικής αγοράς ”βοήθησαν” τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείσουν με κέρδη την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Σημαντικά κέρδη κατά 6,1% κατέγραψαν οι μετοχές της βελγικής εταιρίας ζυθοποιίας Intebrew, ύστερα από την ανακοίνωση του διορισμού του Τζον Μπροκ από την Cadbury Schweppes στη θέση του αποχωρήσαντος διευθύνοντος συμβούλου Ούγκο Πάουελ.

Άνοδο κατά 0,5% σημείωσε και ο τίτλος της γαλλικής ασφαλιστικής Axa, καθώς ο CEO της εταιρίας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Με κέρδη έκλεισαν και οι μετοχές των Adidas Salomon και Puma, καθώς η αμερικανική ανταγωνιστική τους Nike, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 18%.

Υψηλότερα κινήθηκε και η γερμανική ενεργειακή RWE ύστερα από την δημοσίευμα των FT Deutschland που ανέφερε την πιθανότητα πώλησης της μονάδας περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων.

Κέρδη κατά 5,5% σημείωσε και η γερμανική χαλυβουργική εταιρία ThyssenKrupp ύστερα από την ανακοίνωση αισιόδοξων προβλέψεων για το 2003.

Κέρδη κατά 7,5% κατέγραψε η μετοχή της κατασκευάστριας εταιρίας ηλεκτρονικών στοιχείων Epcos, ύστερα από την ανακοίνωση απομάκρυνσης από τη σύνθεση του δείκτη DAX στις 23 Δεκεμβρίου 2002. Η μετοχή θα αντικατασταθεί από αυτή της Deutsche Boerse.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι βασικά κριτήρια για τη συμμετοχή της μετοχής μιας γερμανικής εταιρίας στο δείκτη DAX είναι αυτή να κατατάσσεται μεταξύ των 35 κορυφαίων τόσο όσον αφορά την κεφαλαιοποίησή της όσο και τον όγκο συναλλαγών κατά την περίοδο εξέτασης των παραπάνω στοιχείων. Η Epcos κατατασσόταν στην 24η θέση βάσει του όγκου συναλλαγών του Νοεμβρίου.

Κατά 1,7% ενισχύθηκαν οι μετοχές της TotalFinaElf, ενώ υψηλότερα κατά 1,4% κινήθηκε και ο τίτλος της Shell Transport & Trading. Κέρδη κατά 1,5% περίπου κατέγραψε και ο τίτλος της Vodafone.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 3889,9 μονάδες ενώ και ο CAC 40 ενισχύθηκε περί το 0,94% στις 3082,85 μονάδες. Ο DAX διαμορφώνεται στις 3011,46 μονάδες με κέρδη 1,69%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v