Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Αλλαγές στις ψηφοφορίες επιβάλει η διεύρυνση

Αλλαγές στους κανόνες ψηφοφορίας μετά και τη διεύρυνση της ευρωζώνης υιοθέτησε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 19 Δεκεμβρίου 2002.

ΕΚΤ: Αλλαγές στις ψηφοφορίες επιβάλει η διεύρυνση
Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 19 Δεκεμβρίου 2002, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενέκρινε ομόφωνα το περιεχόμενο της πρότασής του σχετικά με τη μελλοντική τροποποίηση των κανόνων ψηφοφορίας του.

Η τροποποίηση αυτή θα καταστεί απαραίτητη λόγω των επερχόμενων αυξήσεων του αριθμού των μελών της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο μιας διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου διατυπώνεται βάσει της ”ρήτρας εξουσιοδότησης” που αφορά την ΕΚΤ η οποία περιέχεται στη Συνθήκη της Νίκαιας.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και έως και δεκαπέντε Διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών (ΕθνΚΤ).

Προκειμένου να διατηρηθεί η ικανότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να λαμβάνει αποφάσεις έγκαιρα και αποτελεσματικά καθώς ο αριθμός των μελών του θα αυξάνεται σημαντικά, το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε ο αριθμός των Διοικητών των ΕθνΚΤ που θα ασκούν το δικαίωμα ψήφου να μην υπερβεί τους δεκαπέντε.

Από τη στιγμή που ο αριθμός των Διοικητών των ΕθνΚΤ υπερβεί τους δεκαπέντε, οι Διοικητές των ΕθνΚΤ θα ασκούν το δικαίωμα ψήφου βάσει ενός συστήματος εκ περιτροπής άσκησης του εν λόγω δικαιώματος.

Κάθε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής θα εξακολουθήσει να έχει μόνιμο δικαίωμα ψήφου. Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο που να διασφαλίζει ότι οι Διοικητές των ΕθνΚΤ με δικαίωμα ψήφου προέρχονται από κράτη μέλη τα οποία, αν ληφθούν συνολικά υπόψη, είναι αντιπροσωπευτικά της οικονομίας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι Διοικητές των ΕθνΚΤ να ασκούν το δικαίωμα ψήφου με διαφορετική συχνότητα βάσει ενός δείκτη του σχετικού μεγέθους των οικονομιών των κρατών μελών τους εντός της ζώνης του ευρώ.

Βάσει αυτού του δείκτη, οι Διοικητές των ΕθνΚΤ θα κατανεμηθούν σε διαφορετικές ομάδες.

Η εν λόγω κατανομή προσδιορίζει τη συχνότητα άσκησης του δικαιώματος ψήφου. Αρχικά, θα υπάρχουν δύο ομάδες και από τη στιγμή που τα κράτη μέλη γίνουν 22, οι ομάδες θα γίνουν τρεις.

Όλοι οι Διοικητές των ΕθνΚΤ θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις συζητήσεις και να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σε προσωπική και ανεξάρτητη βάση. Η αρχή ”ένα μέλος, μία ψήφος” θα ισχύει για όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που θα ασκούν το δικαίωμα ψήφου.

Η τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα εκδοθεί επισήμως με τη μορφή Σύστασης της ΕΚΤ, μόλις τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Νίκαιας, και θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνερχόμενο σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, θα αποφασίσει ομόφωνα για την τροποποίηση των κανόνων ψηφοφορίας του Διοικητικού Συμβουλίου, βάσει της Σύστασης της ΕΚΤ και αφού λάβει υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια, η συμφωνηθείσα τροποποίηση θα υποβληθεί στα κράτη μέλη για να κυρωθεί σύμφωνα με τους αντίστοιχους συνταγματικούς τους κανόνες.

Η τροποποίηση αυτή δεν μεταβάλλει τη διαδικασία σταθμισμένης ψηφοφορίας για ζητήματα για τα οποία όλοι οι Διοικητές των ΕθνΚΤ ψηφίζουν ως μεριδιούχοι της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v