Ifo και techs πιέζουν την Ευρώπη (update)

Με τον Ifo να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο του 11μηνου και τις μετοχές του κλάδου των επεξεργαστών να δέχονται ισχυρές πιέσεις ύστερα από την υποβάθμιση της Morgan Stanley, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδηγούνται σε νέες απώλειες.

Πτωτικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ύστερα από την ανακοίνωση της υποχώρησης του δείκτη Ifo στο χαμηλό 11μηνου, αλλά και την αρνητική πορεία των μετοχών του κλάδου των ημιαγωγών, μετά από την υποβάθμισή του από την Morgan Stanley.

Πτώση καταγράφουν και οι μετοχές της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρίας πολυτελών αυτοκινήτων BMW, ύστερα από την αντίστοιχη αρνητική πορεία στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο γερμανικός δείκτης Ifo επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κατέγραψε πτώση στο 87,1 το Δεκέμβριο έναντι του 87,3 του Νοεμβρίου, ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο των 11 τελευταίων μηνών και πρόκειται να εγείρει εκ νέου ανησυχίες για την πορεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αντίθετα, θετικά ήταν τα στοιχεία για την ανεργία στη Βρετανία το Νοέμβριο, που παρέμεινε στο 3,1%, ιστορικό χαμηλό από το Σεπτέμβριο του 1975.

Πτωτικά κινούνται και μετοχές της Infineon Technologies και άλλων εταιριών του κλάδου ημιαγωγών, καθώς η Micron Technology, η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις είναι χαμηλότερες των εκτιμήσεων, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών.

Αρνητικά επιδρά στην αγορά και η ανακοίνωση της ASML Holding, η οποία υποχωρεί κατά 5% ύστερα από την ανακοίνωση μείωσης του εργατικού της δυναμικού κατά 5.200 άτομα μέχρι τον Ιούλιο του 2003.

Εξάλλου, η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα κάτω τη σύστασή της για τον ευρωπαϊκό κλάδο των ημιαγωγών σε cautious από in-line, κυρίως εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης αλλά και των πιέσεων που δέχονται οι μετοχές.

Απώλειες και τη Royal Philips Electronics, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών, ύστερα από την πτώση κατά 8% των παραγγελιών για οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεων στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας αναλύσεων της αγοράς DisplaySearch.

Οριακά κέρδη κατά 0,2% καταγράφει ο τίτλος της Vodafone, της μεγαλύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, ύστερα από ανακοίνωση της εταιρίας που ανέφερε ότι ο CEO, Κρις Τζεντ, πρόκειται να αποχωρήσει τον Ιούλιο του 2003.

Κέρδη κατά 4% καταγράφει η ΑΒΒ, ύστερα από την ανακοίνωση λήψης δανείου 1,5 δισ. δολαρίων από τις τράπεζες Barclays, Citigroup και Credit Suisse.

Άνοδο κατά 1,6% σημειώνουν και οι μετοχές της L’Oreal καθώς ο πρόεδρος της γαλλικής εταιρίας καλλυντικών ειδών Λίντσεϋ Τζόουνς, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του τετάρτου τριμήνου θα είναι οι υψηλότερες του έτους.

Κατά 41% ενισχύεται και η μετοχή της Instrumentarium Oyj, καθώς η General Electric συμφώνησε να εξαγοράσει τη φινλανδική κατασκευάστρια εταιρία ιατρικού εξοπλισμού.

Ο δείκτης FTSE 100 κυμαίνεται στις 3881,9 με πτώση 0,68% ενώ ακολουθεί και ο CAC 40 με πτώση 0,84% στις 3112,27 μονάδες. Ο DAX διαμορφώνεται στις 3110,10 μονάδες με πτώση 0,95%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v