Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη

Το αρνητικό τους πρόσωπο ”έδειξαν” σήμερα οι ευρωαγορές ως αποτέλεσμα της ρευστοποίησης κερδών, των πιέσεων (κυρίως) στον τραπεζικό κλάδο και της νευρικότητας στη Wall Street. Το σύνολο σχεδόν των δεικτοβαρών κλάδων κινείται πτωτικά στη Γερμανία.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τις τραπεζικές μετοχές, τη νευρικότητα στη Wall Street, αλλά και τη ρευστοποίηση κερδών να πιέζουν τους δείκτες.

Στο Λονδίνο σε χαμηλά εννέα ετών περίπου ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της BAE (ο αντίστοιχος κλάδος που συμμετέχει σημείωσε απώλειες περίπου 8%), ύστερα από την υποβάθμιση που υπέστη από τις ABN Amro και UBS Warburg.

Ανάλογα κινήθηκαν και οι πετρελαϊκές μετοχές ύστερα από την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής, ενώ η έκθεση της S&P που υπογράμμιζε τα προβλήματα των τραπεζικών μετοχών στην Βρετανία, στάθηκε αρκετή για να πιέσει χαμηλότερα τον τραπεζικό κλάδο.

Στο Παρίσι η νευρικότητα στη Wall, αλλά και η ρευστοποίηση των κερδών από τις προηγούμενες συνεδριάσεις πίεσε το δείκτη CAC 40, με τους τίτλους των EADS και Thomson να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Στη Γερμανία το σύνολο σχεδόν των δεικτοβαρών μετοχών κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η ψυχολογία των επενδυτών επιβαρύνθηκε από την περιστολή των προβλέψεων της ΕΚΤ για την οικονομία στη ζώνη του ευρώ το 2003.

Τις σημαντικότερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Infineon, ενώ πτωτικά κινούνται και αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στις 3.935 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FTSE 100, καταγράφοντας πτώση κατά 1%, ενώ πτωτικά κατά 1,65% κινήθηκε ο δείκτης CAC 40, στις 3.137 μονάδες.

Εξάλλου, απώλειες της τάξεως του 2,52% σημειώνει ο Dax στις 3.115 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v