Υιοθέτησε τις προτάσεις Μόντι η Κομισιόν

Το δρόμο σε ευκολότερες συγχωνεύσεις για ευρωπαϊκές εταιρίες ανοίγει η υιοθέτηση από την Κομισιόν των προτάσεων Μόντι. Σύμφωνα με αυτές, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υποστηρίξουν την απόφασή τους για συγχώνευση, ενώ υποχρεούνται να ενημερώσουν την Επιτροπή μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του deal.

Υιοθέτησε τις προτάσεις Μόντι η Κομισιόν
Πιο δύσκολο θα είναι για τα ευρωπαϊκά ρυθμιστικά όργανα να ”μπλοκάρουν” συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών εταιριών, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να υιοθετήσει τις προτάσεις του Μ. Μόντι, του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα αντιμονοπωλίου.

Βασικός άξονας των προτάσεων Μόντι είναι η δυνατότητα που θα έχουν οι εταιρίες να υπερασπίζονται την επιλογή τους για συγχώνευση, ενημερώνοντας έγκαιρα το αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα όσα μέχρι τώρα είναι γνωστά, η ενδιαφερόμενη εταιρία θα πρέπει να ενημερώνει την ”ομάδα Μόντι” μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Υπάρχει εξάλλου πρόβλεψη ώστε το χρονικό αυτό διάστημα να επεκταθεί μέχρι τις τέσσερις εβδομάδες, ενώ στον αντίποδα, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα για παραλείψεις στην ενημέρωση.

Επίσης, η Κομισιόν υιοθέτησε σχέδιο οδηγίας σχετικά με τις οριζόντιες συγχωνεύσεις και με θέματα που άπτονται της αποτελεσματικότητας.

Οι ”σημαντικότερες της τελευταίας 12ετίας”, όπως χαρακτηρίστηκαν, θεσμικές αλλαγές, κρίθηκαν επιβεβλημένες, μετά την πρόσφατη, διπλή απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των βέτο που έθεσε η ομάδα Μόντι σε συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v