Απώλειες στις ευρωαγορές, ράλι για χρυσό - ευρώ

Σε διορθωτική κίνηση βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο χρυσός κινείται πάνω από τα 340 δολάρια και το ευρώ καταγράφει υψηλό τριετίας. Με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τις νέες κατοικίες και τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ.

Η αρνητική πορεία των εταιριών λιανικής, τα εξίσου απογοητευτικά macro στοιχεία από τη Βρετανία σε συνδυασμό με τις φήμες για πολεμική σύρραξη στο Ιράκ, πιέζουν τις ευρωαγορές ενώ οδηγούν πάνω από τα 340 δολάρια το χρυσό και σε υψηλό τριετίας το ευρώ. Στη Wall το κλίμα θα καθορίσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τις νέες κατοικίες και τη βιομηχανική παραγωγή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί στο 0,2% το Νοέμβριο σε σχέση με το 0,3% του Οκτωβρίου, ενώ στο 0,2% εκτιμάται και ο δομικός πληθωρισμός. Παράλληλα, αναμένεται οι νέες κατοικίες να παρουσιάσουν άνοδο στα 1,68 εκατ. έναντι 1,60 εκατ. του προηγουμένου μήνα. Υψηλότερα αναμένεται να κινηθεί και η βιομηχανική παραγωγή του Νοεμβρίου κατά 0,2%.

Απώλειες της τάξης του 3,1% καταγράφουν οι μετοχές της Carrefour, ενώ και η βρετανική Dixons σημείωσε πτώση 3,5%. Η Metro χάνει περί το 2,4%. Οι ”ανησυχίες” για τον κλάδο προέκυψαν εν αναμονή των στοιχείων πωλήσεων λιανικής στη Βρετανία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη και εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, στο υψηλότερο επίπεδο των τεσσεράμισι ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία το Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο στο 2,8%, διασκεδάζοντας τις όποιες εντυπώσεις για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΒοΕ.

Πτώση καταγράφουν και οι μετοχές των εταιριών κατασκευής τίτλων για κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών καθώς η Game Group, η μεγαλύτερη βρετανική εταιρία του κλάδου ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του έτους δεν αναμένεται να αυξηθούν, καθώς οι πωλήσεις ακολουθούν πτωτική πορεία.

Αντίστοιχα πτωτική πορεία ακολουθούν άλλες εταιρίες του κλάδου όπως η Warthog (κατά 21%) αλλά και η Eidos, κατασκευάστρια εταιρία του επιτυχημένου τίτλου Lara Croft, περί το 14%.

Άνοδο κατά 4,7% σημειώνει η μετοχή της British Sky Broadcasting, της βρετανικής συνδρομητικής τηλεόρασης, ύστερα από την θετική για αυτήν έκβαση των αρχών σχετικά με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Οριακές απώλειες κατά 0,4% καταγράφουν οι μετοχές της Cadbury Schweppes, ύστερα από την ανακοίνωση εξαγοράς της μονάδας Adams από την Pfizer έναντι του ποσού των 4,2 δισ. δολαρίων.

Κατά 3,4% υποχωρούν και οι μετοχές της Suez ύστερα από τα εντυπωσιακά κέρδη κατά 11% στη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης.

Ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί περί το 0,83% στις 3950,8 μονάδες, ενώ πτώση κατά 0,99% καταγράφει και το Παρίσι στις 3142,55 μονάδες. Κατά 1,32% υποχωρεί ο DAX στις 3163,05 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v