Στο 2,8% ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία το Νοέμβριο σε ποσοστό 2,8%, υπερβαίνοντας σαφώς τον στόχο της BoE που αποτελεί το 2,5%. Η εξέλιξη αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτρέψει νέα μείωση των επιτοκίων.

Στο 2,8% ο πληθωρισμός στη Βρετανία
Στο 2,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία το Νοέμβριο, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, υπερβαίνοντας το στόχο της ΒοΕ, το 2,5%.

Το 2,8% ποσοστό στο οποίο διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός, αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1998, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι το ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 2,8%.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές αλλά και η αντίστοιχη αύξηση των τιμών των κατοικιών ώθησαν υψηλότερα τον πληθωρισμό. Χαρακτηριστικό είναι πως οι τιμές κατοκιών αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1989 τον Οκτώβριο.

Στέλεχος της Deutsche Bank σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι πλέον με αυτή την εξέλιξη τα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) πλέον θα μείνουν με ”δεμένα” τα χέρια, καθώς τα εν λόγω στοιχεία σε καμία περίπτωση δεν συνηγορούν σε νέα μείωση των επιτοκίων.

Στόχος της ΒοΕ είναι να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2,5%. Η ΒοΕ το περασμένο έτος μείωσε τα επιτόκια επτά φορές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αυξήσουν τις δαπάνες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v