Αρνητικότερο το κλίμα για τις ευρωαγορές

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται Παρίσι, Φρανκφούρτη, λόγω απωλειών που σημειώνουν οι κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τους γεωπολιτικούς φόβους να παραμένουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Κυματοθραύστης οι πετρελαϊκές εταιρίες στο Λονδίνο, αρνητικά τα futures στη Wall.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές του Παρισίου και της Φρανκφούρτης, με το Λονδίνο να περιορίζει ελαφρώς τα πρωινά του κέρδη, ενώ αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν πως το γιορτινό κλίμα επιδρά αρνητικά στη ”διάθεση” των επενδυτών να τοποθετηθούν στις αγορές.

Εξάλλου, το αρνητικό κλίμα συντηρούν οι γεωπολιτικοί φόβοι αναφορικά με το θέμα του Ιράκ, με τους αναλυτές να θεωρούν πως ο πόλεμος βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά.

Στο Λονδίνο οι δείκτες συγκρατούνται σε θετικό πρόσημο ως αποτέλεσμα των κερδών που σημειώνουν οι πετρελαϊκές μετοχές και της έντονης φημολογίας πως επίκειται αναβάθμιση τους από επενδυτικές τράπεζες.

Στο Παρίσι, πιέσεις καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος με την μετοχή της Credit Agricole να σημειώνει μικρές απώλειες, ενώ ανάλογα πτωτικά κινούνται οι τεχνολογικές μετοχές.

Στη Γερμανία οι απώλειες που σημειώνει η Deutsche Telekom δημιουργούν πιέσεις στο δείκτη Dax σε μια συνεδρίαση περιορισμένου ενδιαφέροντος, όπως τονίζουν σχετικώς αναλυτές της αγοράς.

Πτωτικά κινούνται και οι φαρμακευτικές μετοχές με την Altana να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Αναφορικά με την άλλη πλευρά του ατλαντικού τα futures στη Wall καταγράφονται αρνητικά, ενώ μικτά προβλέπεται να διαμορφωθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα οι προσωπικές δαπάνες Νοεμβρίου εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 0,5%, ενώ τα προσωπικά εισοδήματα προβλέπεται να ενισχυθούν κατά 0,2%, έναντι 0,4% τον Οκτώβριο.

Εξάλλου, μικρή πτώση προβλέπεται να σημειώσει ο δείκτης του πανεπιστημίου Μίτσιγκαν το Δεκέμβριο, στα 86,6 έναντι 87.

Αξίζει εν τούτοις να σημειωθεί, όπως σχολιάζουν ευρωπαίοι χρηματιστές, πως μόνο ο δείκτης Μίτσιγκαν πιθανόν να καθορίσει τις τάσεις στα χρηματιστήρια, αφού οι επενδυτές φαίνεται να κρατούν τις αποστάσεις τους.

Στις 3.898 μονάδες κινείται ο δείκτης FTSE 100, καταγράφοντας κέρδη ύψους 0,25%, ενώ στις 2.970 μονάδες κινείται ο Dax (-1,78%).

Eξάλλου, απώλειες ύψους 0,33% σημειώνει ο δείκτης CAC 40, διαμορφούμενος στις 3.072 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v