Αμετάβλητος στο 2,2% ο πληθωρισμός στους 12

Αμετάβλητος παρέμεινε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο στο 2,2% σε ετήσια βάση, καθώς οι εταιρίες δεν προχώρησαν σε αύξηση των τιμών στις διακοπές των Χριστουγέννων, προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε αγορές.

Αμετάβλητος στο 2,2% ο πληθωρισμός στους 12
Στο 2,2% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο, με τις εταιρίες να μην προχωρούν σε αύξηση των τιμών τους στη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατό περισσότερους καταναλωτές.

Οι εταιρίες προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές, που εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι τα τελευταία πέντε χρόνια, να αυξήσουν τις δαπάνες τους, εν μέσω σειράς αρνητικών ενδείξεων, όπως η αύξηση της ανεργίας και η αρνητική προειδοποίηση της ΕΕ για συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2003.

Στη Γερμανία μάλιστα, η οποία αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της οικονομίας της ευρωζώνης, οι εταιρίες λιανικής μειώνουν ακόμη περισσότερο τις τιμές, καθώς οι καταναλωτές σχεδιάζουν να συγκρατήσουν τις δαπάνες τους αποταμιεύοντας χρήματα.

Εξάλλου, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση της Eurostat, το εμπορικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη για το μήνα Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 8,7 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 7,3 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v