Οι προσδοκίες για ανάκαμψη ωθούν την Ευρώπη

Το πρώτο ράλι του νέου έτους φαίνεται ότι καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μόνο το Λονδίνο να εμφανίζεται ”διστακτικό”, καθώς οι επενδυτές ευελπιστούν ότι στη διάρκεια του έτους που μόλις ξεκίνησε θα ανακάμψουν τα οικονομικά μεγέθη.

Οι ελπίδες για ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών στη διάρκεια του νέου έτους ωθούν στο πρώτο ράλι του 2003 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Θετικά κινούνται και οι μετοχές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler, καθώς και αυτές της Philips Electronics αλλά και της εταιρίας χημικών δραστηριοτήτων BASF.

Η DaimlerChrysler, η πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, σημειώνει άνοδο 3,2%, προσπαθώντας έτσι να ανακτήσει μέρος των απωλειών ύψους 41% που κατέγραψε στο 2002. Άνοδο κατά 2% σημείωσε ο όμιλος ηλεκτρονικών Philips.

Στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank σχολιάζει πως ώθηση δέχονται οι κλάδοι χημικών και κατασκευαστικών υλικών, οι οποίοι θα κατορθώσουν να στηρίξουν και την άνοδο των μετοχών, ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί κάποια σημαντική οικονομική ανάκαμψη στη διάρκεια του 2003.

Άνοδο κατά 2,2% σημειώνει ο τίτλος της Infineon Technologies, της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας επεξεργαστών στην Ευρώπη, καθώς στελέχή της σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες όσον αφορά στις δραστηριότητες λογισμικού.

Κέρδη κατά 1,4% καταγράφει η μεγαλύτερη εταιρία διύλισης της Ευρώπης, η Total Fina Elf, ύστερα από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κοντά στα 32 δολάρια.

Άνοδο κατά 4,9% καταγράφει και η μετοχή της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat, ύστερα από δημοσιεύματα εφημερίδων που φέρουν τον πρώην CEO της Telecom Italia, Ρομπέρτο Κολλανίνο να σχεδιάζει την κατάθεση πρότασης εξαγοράς του ιταλικού ομίλου έναντι 8 δισ. ευρώ.

Αρνητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στη μεταποιητική δραστηριότητα για το μήνα Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη, καθώς συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο 48,4 από το 49,5 του Νοεμβρίου.

Ο δείκτης FTSE 100 κυμαίνεται στις 3943,9 μονάδες με κέρδη 0,04% ενώ οι DAX και CAC σε Φρανκφούρτη και Παρίσι αντίστοιχα εκτινάχθηκαν κατά 2,73% και 1,61% στις 2971,61 και 3113,28 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v