Ευρωπαϊκή... ήττα στην επενδυτική τραπεζική

Σε περικοπή των φιλοδοξιών τους γύρω από την επενδυτική τραπεζική οδηγούνται πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς το 2002 η Dresdner, η Commerzbank και η SocGen είδαν την... πλάτη των αμερικανών ανταγωνιστών και επιχειρούν να επιταχύνουν την αναδίπλωση.

Ευρωπαϊκή... ήττα στην επενδυτική τραπεζική
Τη μάχη της επενδυτικής τραπεζικής φαίνεται ότι χάνουν τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα έναντι των αμερικανικών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Dresdner, Commerzbank και Societe Generale που το τελευταίο διάστημα προέβησαν σε ευρείες περικοπές θέσεων στα συγκεκριμένα τμήματα.

Οι φιλοδοξίες παγκόσμιας επέκτασης, όπως επισημαίνει το Bloomberg, για αρκετές μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές τράπεζες (με ενεργητικό 400- 600 δισ. ευρώ) είχαν τραφεί την περίοδο της ξέφρενης ανόδου των κεφαλαιαγορών. Αν και τα προηγούμενα χρόνια, τα έσοδα από την παροχή συμβουλών για ευρωπαϊκά ιδρύματα ήταν υπολογίσιμα, το 2002 μπορεί κανείς να μιλήσει για ολοκληρωτική κυριαρχία των Morgan Stanley, Merrill Lynch και Goldman Sachs στην Ευρώπη.

Τη χρονιά που τελείωσε, η Societe Generale δεν βρέθηκε ούτε μέσα στη λίστα με τις 20 πρώτες συμβουλευτικές εταιρίες για συγχωνεύσεις ή προσφορές μετοχών. Αντίστοιχα, η Commerzbank δεν συμπεριελήφθη ούτε στις πρώτες 100, παρέχοντας συμβουλές μόνο σε μία δημόσια προσφορά και τέσσερις συγχωνεύσεις.

Η μονάδα της Dresdner κατά το τρίτο τρίμηνο, υπερδιπλασίασε τις ζημίες της, έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2001, καθώς προχώρησε σε απαξίωση της επένδυσής της στην αμερικανική Wasserstein, την οποία είχε προ δύο ετών αποκτήσει προκειμένου να επεκταθεί στο συγκεκριμένο ακριβώς κλάδο.

Οι διοικήσεις των τριών τραπεζών, αλλά και πολλών ακόμη αντιστοίχου μεγέθους, είτε επιδίδονται σε συγχωνεύσεις των εργασιών τους, είτε προχωρούν σε αθρόες απολύσεις, είτε – το συνηθέστερο- και τα δύο, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση δραστηριοτήτων γύρω από το core bussiness.

Η Dresdner, απέλυσε πρόσφατα το 13% του συνολικού προσωπικού, ενώ και η Commerzbank, που σε πέντε χρόνια δαπάνησε 1 δισ. ευρώ για τις επενδυτικές δραστηριότητες, περιόρισε προ ημερών τα στελέχη του κλάδου της κατά 1/4.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής : ”Το επόμενο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται να επενδύσουμε πουθενά αλλού εκτός από το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη”.

Να σημειωθεί ότι, η ευρωπαϊκή συμμετοχή σε αυτό που ονομάζεται ”παγκόσμια λιανική δραστηριότητα συγχωνεύσεων” (retail merger market activity) διαμορφώθηκε για το 2002 στο 6% των συνολικών, ενώ στην πρώτη πεντάδα, από την άποψη της αξίάς των deals, συναντάμε μόνο τη UBS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v