Ζημιές κατέγραψε στο 2002 η ASML

Με ζημιές ολοκλήρωσε το 2002 η ASML, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία εξοπλισμού ημιαγωγών, καθώς περιέκοψε πάνω από το ένα πέμπτο το σύνολο του εργατικού της δυναμικού, ενώ προχώρησε και σε μείωση των επιχειρησιακών της μοναδων.

Ζημιές κατέγραψε στο 2002 η ASML
Ζημίες για δεύτερο συνεχόμενο έτος κατέγραψε η ASML, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών, καθώς προχώρησε σε περικοπές του εργατικού της δυναμικού κατά το ένα πέμπτο, ενώ προχώρησε και σε μείωση των επιχειρησιακών της μονάδων προκειμένου να αντιμετωπίσει την υποχώρηση της ζήτησης.

Οι ζημίες της ASML συρρικνώθηκαν στα 208 εκατ. ευρώ από το ποσό των 479 εκατ. ευρώ το 2001 όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, ενώ οι πωλήσεις για την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 23% στα 1,96 δισ. δολάρια.

Η επιβράδυνση της ζήτησης για προσωπικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, είναι πιθανό να συνεχίσει για τρίτο συνεχόμενο έτος, όπως εκτιμούν επενδυτές και αναλυτές.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι παραγγελίες που δέχτηκε η ASML από πελάτες όπως η Intel Corp, έχει υποχωρήσει πάνω από 30% το τελευταίο εξάμηνο. Μάλιστα, η εταιρία αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για το 2003, εξαιτίας του ”αβέβαιου επενδυτικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v