S&P: Με μείωση των δαπανών θα ”διασωθεί” η Ιταλία

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η Ιταλία την υποβάθμιση της αξιολόγησής της, είναι να περικοπούν οι κεφαλαιακές δαπάνες και ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να μην προχωρήσει στη μείωση των φόρων, όπως είχε υποσχεθεί, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή έκθεση της S&P.

S&P: Με μείωση των δαπανών θα ”διασωθεί” η Ιταλία
Τροχοπέδη φαίνεται ότι αποτελούν τα σχέδια του πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι για φοροαπαλλαγές, στην προσπάθεια αποφυγής της υποβάθμισης της αξιολόγησης της οικονομίας της χώρας.

Μόλις χθες, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας σε negative από stable, διατηρώντας ωστόσο-προς το παρόν-την αξιολόγηση στο ΑΑ.

Τα χέρια του Μπερλουσκόνι είναι δεμένα, σχολιάζει χαρακτηριστικά αναλυτής της Bank of America Corp., προσθέτοντας ότι η μόνη επιλογή που παρουσιάζεται στον Ιταλό πρωθυπουργό είναι η περικοπή των δαπανών, στοιχείο που ωστόσο αναμένεται να βάλει ”στον πάγο” σχέδια που θα απέβαιναν προς όφελος της οικονομίας.

Εάν μειωθεί η αξιολόγηση της Ιταλίας, θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε χώρα της ευρωζώνης, από την ημέρα καθιέρωσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Η Ιταλία, όπως και οι Γερμανία-Γαλλία, δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση να περικόψει το δημόσιο έλλειμμά της.

Ο Μόριτς Κρέμερ, αναλυτής του S&P, σχολιάζει ότι ο επίσημος στόχος της επίτευξης της περικοπής του ελλείμματος μέχρι το 2006, φαίνεται πλέον ανέφικτος, εκτός και αν εφαρμοστεί κάποια αλλαγή στην μέχρι τώρα οικονομική πολιτική.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Κρέμερ ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στις προαναγγελθείσες φοροαπαλλαγές, η οικονομική κατάσταση της Ιταλίας θα βρεθεί στη χειρότερη θέση.

Μάλιστα, εάν η αξιολόγησή της μειωθεί στο ΑΑ-, μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε την Ιταλία στο ίδιο επίπεδο με την Ιαπωνία, η οποία έχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση μεταξύ της ομάδας των G7.

Εξάλλου, η δημοτικότητα του Μπερλουσκόνι, ο οποίος τυγχάνει και πρόεδρος ενός εκ των μεγαλυτέρων ποδοσφαιρικών σωματείων της Ευρώπης, της Μίλαν, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την ημέρα της εκλογής του, τον Μάιο του 2001. Ο ίδιος, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος πολιτικός σύμφωνα με το Forbes, είχε χρησιμοποιήσει ως κύριο σημείο της προεκλογικής του εκστρατείας τις φοροαπαλλαγές.

Ωστόσο, περαιτέρω φοροαπαλλαγές δεν θα είναι εφικτές το επόμενο έτος, εάν η Ιταλία στοχεύει να μειώσει το έλλειμμά της στο 0,5% του ΑΕΠ το 2004, όπως εκτιμά ο οίκος S&P, καθώς για να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι φόροι, η Ιταλία θα πρέπει να περικόψει τις δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ (περί τα 27 δισ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v