Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις πανικού στις ασιατικές αγορές

Σε ρευστοποιήσεις χωρίς διάκριση κλάδων ή αξίας εταιριών προχωρούν οι επενδυτές στις ασιατικές αγορές, καθώς τα μετρητά είναι πλέον ο «βασιλιάς». Πτώση 6,4% για Nikkei, στο -12% η αγορά των Φιλιππίνων.

Στο απόλυτο «κόκκινο» οι περισσότερες αγορές της Ασίας, με μοναδική εξαίρεση αυτή της Ν. Κορέας, όπου ο δείκτης Kospi ενισχύεται 0,82%. Οι επενδυτές προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις, καθώς η ρευστότητα θεωρείται η καλύτερη απάντηση στην πιστωτική κρίση.

Παράλληλα καθίσταται σαφές ότι τα μέτρα στήριξης ανά την υφήλιο, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν κατορθώνουν ούτε να λύσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών ομίλων, αλλά ούτε να στηρίξουν την επενδυτική ψυχολογία.

Το ΔΝΤ, έπειτα από αρκετά χρόνια, εμφανίζεται ως ο «σωτήρας» των αναδυόμενων αγορών, έχοντας συμφωνήσει να παράσχει δάνειο 16,5 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία και «σημαντικό πακέτο στήριξης» στην Ουγγαρία. Επόμενος «σταθμός» βοήθειας για τον διεθνή οργανισμό θα είναι σαφώς οι πιο αδύναμες, αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

Στο απόλυτο κενό η αγορά των Φιλιππίνων, με τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου της χώρας να υποχωρεί 12%, οδηγώντας σε διακοπή των συναλλαγών.

Ελεύθερη πτώση για τις μετοχές των περισσότερων εταιριών, με το πλέον «δραματικό» παράδειγμα να είναι η Mitsubishi UFJ Financial Group, η μετοχή της οποίας αποδυναμώνεται 11%, έπειτα από δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας ότι θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια.

«Πρόκειται για λουτρό αίματος», υποστηρίζει ο κ. Jonathan Ravelas, στρατηγικός αναλυτής της Banco de Oro Unibank, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους έξι δισ. δολαρίων.

Πτώση 3,5% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού, ο οποίος στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει απολέσει 13%, με τις ισχυρότερες πιέσεις να καταγράφονται στις μετοχές ενεργειακών και τραπεζικών ομίλων.

Στο 6,36% οι απώλειες για τον Nikkei, ο οποίος διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1992, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng να αποδυναμώνεται 10,54%. Ελαφρώς καλύτερη εικόνα για την Αυστραλία, με πτώση για τον ASX στο 1,56%.

Η ίδια εικόνα πανικού και στην αγορά της Κίνας, με τον ευρύτερο δείκτη CSI 300 να υποχωρεί 5,2%, ενώ ανάλογη εικόνα καταγράφεται και για τους Shanghai Composite και Shenzhen Composite, με απώλειες 4,4% και 4,5% αντίστοιχα.

Οι ασιατικές αγορές ακολουθούν το παράδειγμα της Wall Street, η οποία στη συνεδρίαση της Παρασκευής κατέγραψε ισχυρές απώλειες, με τον Dow Jones να υποχωρεί 3,59%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση αποδυναμώθηκε 5,4%. Πτώση 3,23% για Nasdaq, με εβδομαδιαίες απώλειες 9,3%. Ημερήσιες απώλειες 3,45% για S&P 500 και εβδομαδιαία πτώση 6,8%.

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να κινείται 2,3% χαμηλότερα, τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,8%, ενώ πλησίον του 2,2% αποδυναμώνεται ο CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v