Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πωλήσεις πανικού στις ασιατικές αγορές

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να σημειώνει απώλειες 11,41% και τους επενδυτές να...τρέχουν πανικόβλητοι προς την έξοδο, καθώς οι ανησυχίες για ύφεση πληθαίνουν.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να προχωρούν σε πανικόβλητες πωλήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου και αξίας επιχειρήσεων και τους δείκτες να σημειώνουν απώλειες από 4% έως και 11%.

Το κλίμα επιβαρύνεται καθώς η Standard & Poor’s δηλώνει ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών της Νότιας Κορέας, αλλά και από τα νέα αρνητικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, που έδειξαν πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι ασιατικές εξαγωγικές εταιρείες και οι μεταλλευτικές –καθώς υποχωρούν οι τιμές των εμπορευμάτων.

Απώλειες έως και 9,2% για τον δείκτη Kospi στην Ν. Κορέα, με το γουόν να αποδυναμώνεται 12% έναντι του δολαρίου, δηλαδή να καταγράφει την ισχυρότερη ημερήσια πτώση του από την ασιατική κρίση του 1997.

Ο απόλυτος πανικός που επικρατεί αποτυπώνεται στο σύνολο των ασιατικών δεικτών, με τον ευρύτερο MSCI Ασίας-Ειρηνικού να υποχωρεί 7,8%, ενώ στο 11,41% αποδυναμώνεται ο Nikkei.

Σε ανάλογη πορεία τα χρηματιστήρια Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ, με τους Hang Seng και ASX να αποδυναμώνονται 7,58% και 6,67% αντίστοιχα.

Η πτώση στην Ασία καταφθάνει μετά το "ανηλεές σφυροκόπημα" που δέχθηκε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης. O Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 7,87%, στις 8.577 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 8,47%, στις 1.628 μονάδες. Πτώση 9,03% για τον S&P 500, στις 907 μονάδες.

Πορεία ανάλογη Ασίας και Wall Street υποδεικνύουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να υποχωρεί 4,6%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται πλησίον του 4,4% και τον CAC 40 να κινείται 5,9% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v