Η βουτιά της Wall φέρνει ξεπούλημα στην Ασία

H Wall υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το κραχ του 1987, το μέλλον Morgan Stanley και GM κρίνεται αβέβαιο και οι επενδυτές στην Ασία φροντίζουν να συρρεύσουν στην έξοδο, με τον Nikkei να «χάνει» έως και 11,4%.

Η Wall Street μοιάζει να χάνει και τα τελευταία επίπεδα στήριξης, μετά τις ισχυρότερες απώλειες από το κραχ του 1987, με δεδομένο ότι το μέλλον των GM και Morgan Stanley θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και «σκοτεινό».

Απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν -καθώς το decoupling δεν ισχύει στις μετοχικές αγορές, οι οποίες λειτουργούν περισσότερο ως συγκοινωνούντα δοχεία- οι επενδυτές στην Ασία να συρρέουν στην έξοδο, οδηγώντας τους κορυφαίους δείκτες της περιοχής στα χαμηλότερα επίπεδα αρκετών ετών.

Ο τίτλος «γενικό ξεπούλημα» είναι απόλυτα ακριβής, με το «κόκκινο» να είναι το χρώμα που επικρατεί στα ταμπλό, ανεξαρτήτως κλάδων, προοπτικών των επιχειρήσεων ή οποιουδήποτε στοιχείου από τους ισολογισμούς τους.

Ο πανικός είναι το βασικό χαρακτηριστικό, με τον Nikkei να εμφανίζει την ισχυρότερη ημερήσια πτώση του για διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών, καθώς ο δείκτης έφτασε να χάνει έως και 11,4%. Κατορθώνει, δε, να περιορίσει ελαφρώς τις απώλειές του, με την πτώση να αγγίζει το επίπεδο του 8,29%.

«Αντιμετωπίζουμε τον απόλυτο πανικό», δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Ivan Tham, διαχειριστής κεφαλαίων της Kuwait Finance House, με υπό διαχείριση κεφάλαια 24 δισ. δολαρίων. «Οι επιχειρήσεις σε λίγο δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν ούτε την καθημερινή λειτουργία τους. Οι επενδυτές δεν λειτουργούν με τη λογική. Πωλούν τα πάντα, καλές και κακές εταιρίες».

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση κατάρρευσης της ασφαλιστικής εταιρίας Yamato Life, με τις «υποχρεώσεις» τις οποίες αδυνατεί να καλύψει να φτάνουν στα 11,49 δισ. γεν (116,02 εκατ. δολάρια), κάθε άλλο παρά βοηθά στην αποκατάσταση έστω και παροδικής ηρεμίας.

Όταν, δε, η άλλοτε κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως General Motors «βλέπει» την κεφαλαιοποίησή της να επιστρέφει στα επίπεδα όπου βρισκόταν στη δεκαετία του ’50, καθίσταται σαφές ότι «όλα μπορούν να συμβούν», σε εταιρικό και σε χρηματιστηριακό επίπεδο.

Απώλειες 7% για τον ευρύτερο ασιατικό δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού, του οποίου η εβδομαδιαία πτώση «ανεβαίνει» στο 18%, δηλαδή η υψηλότερη από τη δημιουργία του, στις 31 Δεκεμβρίου 1987.

Ανάλογη εικόνα για το σύνολο των ασιατικών αγορών, με τον ASX στην Αυστραλία να υποχωρεί 8,34%, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να αποδυναμώνεται 7,03%, τον κορεατικό Kospi να υποχωρεί 4,37%, την ινδική αγορά να καταγράφει απώλειες έως και 9,6%.

Στο ίδιο μήκος κύματος η αγορά της Κίνας, με τον Shanghai Composite να «βυθίζεται» 3,8%, τον Shenzhen Composite να υποχωρεί 5,2% και τον ευρύτερο δείκτη CSI 300 να αποδυναμώνεται 4,6%.

Εικόνα διάλυσης εμφάνισε στη συνεδρίαση της Πέμπτης η Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να χάνει σχεδόν όλα τα στηρίγματά του και να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 910,11 μονάδων, με πτώση 7,6%. Ανάλογη η εικόνα για Dow Jones και Nasdaq με απώλειες 7,33% και 5,47% και κατάληξη στις 8.579,19 και 1.645,12 μονάδες αντίστοιχα.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινούνται και αυτά της Wall Street.

Στην Ευρώπη οι επενδυτές εμφανίζονται έτοιμοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα των «συναδέλφων» τους σε ΗΠΑ και Ασία, με τον DAX 30 να υποχωρεί 6,8%, τον FTSE 100 πλησίον του 6,7% και τον CAC 40 7,6%. Πτωτική κίνηση για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει απώλειες 2,11%, τον S&P 500 να κινείται 2,42% χαμηλότερα και τον Nasdaq να υποχωρεί 1,53%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v