Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερά σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Απώλειες για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση για τις ασιατικές αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το εύρος της πιστωτικής κρίσης, μετά και τη διάσωση της ευρωπαϊκής Fortis. Πτώση 0,96% για Nikkei, αργία στην Κίνα.

Οι ανησυχίες των επενδυτών τόσο για το «μέλλον» του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών, αλλά και η «διασπορά» της κρίσης και στην Ευρώπη, μετά από την «τριεθνή» διάσωση – από Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία – του τραπεζικού ομίλου Fortis.

Πτώση 1% για τον τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της Ιαπωνία, Sumitomo Mitsui Financial Group, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών διαμορφώνεται η Mitsui O.S.K. Lines, μετά την κάθετη υποχώρηση των ναύλων.

«Είναι πολύ νωρίς για τους επενδυτές να αποφασίσουν εάν η διάσωση στις ΗΠΑ θα αποτελέσει παράγοντα στήριξης σε μακροχρόνιο διάστημα της εμπιστοσύνης στις αγορές», τονίζει ο Olan Capering, διαχειριστής κεφαλαίων 6,7 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της BPI Asset Management.

Απώλειες 1,7% σημειώνει ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού, «ανεβάζοντας» την πτώση του από τις αρχές του έτους στο 29%. Πτώση 0,96% για τον Nikkei, ενώ ισχυρότερες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στις αγορές Χονγκ Κονγκ και Αυστραλίας, με τους δείκτες Hang Seng και ASX να αποδυναμώνονται 2,13% και 2,12%. Κλειστή παραμένει σήμερα η αγορά της Κίνας.

Στο «τέλος» κατόρθωσε να διασωθεί η Wall Street, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον Dow Jones να ενισχύεται 1,10%, τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 0,34% χαμηλότερα, ενώ ήπιες πιέσεις δέχθηκε ο Nasdaq με απώλειες της τάξης του 0,14%.

Μεικτή εικόνα, για μία ακόμη συνεδρίαση, υποδεικνύουν αυτήν την ώρα τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη τις ΗΠΑ. Άνοδο τριών μονάδων σημειώνει ο FTSE 100, πτώση 13 μονάδων για DAX 30 όσο ακριβώς και για τον CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v