Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στην Ασία στον απόηχο της Wall Street

Την ισχυρότερη εβδομαδιαία υποχώρησή τους από τον Αύγουστο του 2007 σημειώνουν οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να «χάνει» τις 11.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2005.

Σταθερά πτωτική κίνηση στις κορυφαίες ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι ακόμη και εάν στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων το σχέδιο Πόλσον «περάσει» δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των διεθνών τραπεζών.

Παράλληλα η πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ αλλά και η αποδυνάμωση στις τιμές πρώτων υλών, οδηγεί χαμηλότερα τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και μεταλλευτικών ομίλων.

Απώλειες 6% για τη μετοχή της Toyota Motor, ενώ πλησίον του 4,7% αποδυναμώνεται ο τίτλος της BHP Billiton.

«Όλοι γνωρίζουν ότι βιώνουμε πιστωτική κρίση. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν θα βιώσουμε και οικονομική κρίση. Εάν αυτό συμβεί τότε το μέλλον των μετοχών είναι εξαιρετικά δυσοίωνο», σημειώνει στο Bloomberg, ο Maayuki Kubota, διαχειριστής κεφαλαίων στην Daiwa SB Investments.

Στο 2% διαμορφώνονται οι απώλειες για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με την εβδομαδιαία πτώση του να ξεπερνά το 7%.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζει ο Nikkei με πτώση 1,49%, ο οποίος «έχασε» τις 11.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2005, ενώ ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στο Χονγκ Κονγκ με τον δείκτη Hang Seng να αποδυναμώνεται 2,12%. Πτώση 1,30% για τον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας, ASX.

Στην «οικονομική μέγγενη» εγκλωβίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, όπου ο Dow Jones έκλεισε στις 10.482,45 μονάδες με απώλειες 3,22% ή 348 μονάδων, επιστρέφοντας σε χαμηλά τριών ετών. Βουτιά 4,48% κατέγραψε ο Nasdaq, στις 1.976,72 μονάδες. Πτώση 4,03% για τον S&P 500, στις 1.114,25 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στη σημερινή ανακοίνωση (15.30 ώρα Ελλάδας) των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο.

Άνοδος έως 29 μονάδες για τον DAX 30, πλησίον των 23 για τον FTSE 100 και κατά 25 μονάδες υψηλότερα κινείται ο CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v